Ekologové: Uhlí z Vršan by mohlo zachránit Horní Jiřetín

Litvínov - Greenpeace a Občanské sdružení Kořeny z Litvínova žalují Český báňský úřad, který povolil důlní společnosti Czech Coal na dalších čtyřicet let těžbu z dolu ve Vršanech. Sdružení vadí, že povolení neobsahuje podmínku, aby uhlí přednostně putovalo do českých tepláren. Právě nedostatek paliva pro teplárny přitom podle ekologických aktivistů vyvolává tlak na prolomení těžebních limitů a na bourání Horního Jiřetína.

Palivo z Vršan má nižší výhřevnost, horníci mu proto říkají studené uhlí a těžební společnost ho prodává hlavně elektrárnám. Podle ekologů ale mohou uhlím topit i teplárny. „Dle našich informací a informací odborníků lze uhlí z Vršan použít i pro teplárny,“ řekl ČT Miroslav Otcovský z Občanského sdružení Kořeny. Báňský úřad ovšem při povolení těžby ve Vršanech odmítl požadavek ministerstva životního prostředí, aby uhlí bylo přednostně poskytováno teplárnám, kterým v příštích letech hrozí nedostatek surovin. Hájí se tím, že nemůže těžařům nařizovat, komu mají své uhlí prodávat.

Mostecká těžební společnost trvá na tom, že uhlí z Vršan se pro teplárny nehodí. Podle výrobců tepla mohou vršanské uhlí spalovat jen větší teplárny a po technických úpravách, i tak měl podle nich Český báňský úřad víc chránit zájmy státu. Pokud by totiž šlo uhlí skutečně do tepláren, měly by podle ekologů dostatek paliva a nemusely by se prolamovat těžební limity. „Horní Jiřetín by mohl zůstat stát,“ dodal ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Za to, že nezablokoval uhlí pro teplárny, báňský úřad žalován být nemůže. Ekologičtí aktivisté proto povolení k těžbě napadli kvůli porušování zákona na ochranu přírody. Podle Jana Rovenského z hnutí Greenpeace je hlavním důvodem snaha získat čas. Než totiž soud rozhodne, může ministerstvo průmyslu změnit pravidla tak, aby těžaři museli dát teplárnám přednost.

Společnost Czech Coal je připravena o dodávkách uhlí jednat

Podle Czech Coalu je uhlí z Vršan v krátkodobém horizontu již smluvně prodáno zákazníkům, a není proto možné jej přednostně dodávat teplárnám. Generální ředitel společnosti Czech Coal Luboš Pavlas ale již dříve uvedl, že firma je připravena jednat o dodávkách uhlí z Vršan se státními představiteli i s firmami. „Chceme jednat, a ne se hádat. Nechceme krkolomná právní a silová řešení poškozující zájmy kohokoli ze zúčastněných,“ uvedl Pavlas.

Vršany jsou stěžejním dolem společnosti Czech Coal podnikatele Pavla Tykače, zásoby uhlí mají do roku 2055. Ročně se v něm těží mezi 7,5 milionu až osmi miliony tun, což představuje asi 17 procent z 45 milionů tun roční produkce hnědého uhlí v Česku. Pokud budou dodrženy územní limity těžby, které chrání severočeské obce před bouráním kvůli uhlí, po roce 2020 mají být Vršany jediným dolem Czech Coalu.