Ostravská MHD už nebude při smogu zdarma

Ostrava – V severomoravské metropoli už nebude platit smog = tramvají zdarma. Opatření, které mělo přispět k omezení automobilového provozu ve dnech, kdy je Ostrava zahalena kouřem, zrušila rada. Konec MHD zdarma během smogu musí potvrdit ještě zastupitelstvo. Magistrát musel dopravcům doplácet ztráty, které vznikly výpadkem prodeje jízdenek – více než milion korun denně. Peníze však došly. Výsledky akce přitom nebyly přesvědčivé.

Vedení města tvrdí, že proplácení jízd MHD už nemůže pokračovat, protože nemá z čeho. „Nemůžeme pokračovat v Akci smog, protože byla hrazena z rozpočtové rezervy, ve které už nebudou peníze,“ řekl primátorův náměstek pro dopravu Aleš Boháč. Přiznal, že výsledky opatření byly rozporuplné. Řada lidí totiž do Ostravy dojíždí z okolních obcí, kam však už veřejná doprava zdarma nejezdila. Neměli tedy žádnou výraznou motivaci nevyužít auto. „Některé obce, například Šenov, žádaly, aby byla doprava zdarma i v jejich katastru,“ dodal náměstek Boháč.

Tzv. Akci smog kritizovala od počátku opozice, poukazovala právě na zvýšené výdaje města a nulové zlepšení stavu ovzduší. Primátor Petr Kajnar ale nevyloučil, že se k myšlence na MHD zdarma město časem vrátí. Mělo by však jít o jiný způsob – současně by město zpoplatnilo některé cesty pro automobily. „V okamžiku, kdy Ostrava nabídne nějaký prospěch občanům, když nepojedou autem, tak je to dobrý krok, ale aby to bylo skutečně účinné, tak by to mělo nastat v celém regionu,“ řekl už dříve Kajnar.

O bezplatné dopravě ve vozidlech MHD během smogu rozhodli ostravští zastupitelé loni 15. prosince. Lidé od té doby mohli tramvajemi či autobusy jezdit zadarmo celkem 22 dní a město za to přepravním firmám zaplatilo zhruba 23 milionů korun.

Doprava spolu s průmyslem a lokálními topeništi se na znečištění ovzduší podílí nejvíce. Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejhorším v Evropě.