Koně pomáhají v psychiatrické léčebně

Havlíčkův Brod – Psychiatrická léčebna v Havlíčkově Brodě bojuje s depresemi, mániemi nebo závislostmi hipoterapií. Z práce s koněm a jízdy na něm jsou pacienti nadšeni a mají o hipoterapii velký zájem. Pro léčebnu je ale chov koní problematický. Přes velký zájem a úspěchy pojišťovny hipoterapii nehradí a léčebna musí peníze získávat jinak.

Mezi nejrozšířenější způsoby léčby v havlíčkobrodské psychiatrické léčebně patří hipoterapie – léčba prací s koněm. Zvíře je prostředníkem, který prostředkuje vztah mezi pacientam a lékařem. „Je vhodná pro všechny psychiatrické diagnózy ve fázi doléčování – to znamená ve fázi rehabilitace,“ chválí hipoterapii vedoucí lékařka pro hipoterapii Andrea Mašková.

Ani pacienti nedají na koně dopustit. „Je zajímavé, jak zvíře to vycítí, jak se člověk cítí. Když jsem nervózní nebo nejsem v náladě, kůň to pozná,“ popisuje své zkušenosti osmadvacetiletá Lenka, která se léčí ze závislosti na alkoholu. Říká, že právě hipoterapie jí pomohla z nejhoršího.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Nejlepší jezdci a jezdkyně z havlíčkobrodské léčebny se spolu s koňmi představili na benefici, která představovala smysl různých terapií. Přes velkou spokojenost lékařů i pacientů však pojišťovny hipoterapii opomíjejí a na chov koní léčebně nedávají peníze. Ty je proto třeba hledat jinde. „Objem darů je kolem 10 až 25 procent. Zbytek peněz jde z provozních nákladů léčebny,“ vysvětluje ředitel institutu Jaromír Mašek.

V havlíčkobrodské léčebně využívají k hipoterapii osm koní. Pracují s různě nemocnými pacienty, třeba i s kombinovanými vadami. Podle Andrey Maškové lze používat koně k léčení například deprese, mánie, schizofrenie, neurotické poruchy stejně jako poruch chování u dětí.