Studenti litoměřického gymnázia uspěli, ředitelka odejde

Litoměřice – Ředitelka litoměřického gymnázia Josefa Jungmanna Eva Bulasová odejde z funkce, a to k 30. září dohodou. V Událostech, komentářích to přislíbil zástupce hejtmanky Ústeckého kraje Arna Fišera a Bulasová to dnes potvrdila Litoměřickému deníku. Studenti gymnázia ale zatím plánované protesty neodvolali, kromě odchodu ředitelky totiž chtějí také zrušení výpovědí některých učitelů. To ovšem ředitelka odmítá, uvedl to jeden z propuštěných učitelů Luboř Nergl.

„Odcházím po dohodě. Neodcházím na nátlak studentů, ale na základě jiných skutečností, které se objevily,“ řekla deníku. Radní Ústeckého kraje odchod Bulasové přislíbili již ve čtvrtek večer. Protesty ale pokračují, odpůrci ředitelky trvají i na stažení sporných výpovědí dvěma učitelům. Přestože se studenti v pondělí vrátí do svých lavic, chtějí udržovat stávkovou pohotovost.

Podle radního Ústeckého kraje pro školství Petra Jakubce zatím ale rozhodnuto není. „Jednáme o tom. Včera to bylo prohlášení jednoho z politiků, zatím ale nemá oporu v rozhodnutí rady,“ řekl dnes Jakubec. Reagoval tak na prohlášení náměstka ústecké hejtmanky Arna Fišery, který ve čtvrtek večer oznámil dohodu o ukončení působení Bulasové na gymnáziu. Odchod ředitelky ke konci září je ale podle Jakubce pravděpodobný, protože pracovní atmosféra na gymnáziu není dobrá. 

Před litoměřickým gymnáziem proběhla demonstrace proti ředitelce Evě Bulasové
Zdroj: ČT24

Ředitelka dnes navíc zrušila plánovanou schůzku se školní radou, která měla proběhnout odpoledne. Právě tam chtěli její odpůrci vznést požadavek, aby vzala výpovědi učitelům zpět. „Zatím nevíme, jak budeme postupovat dál. Musíme se poradit,“ dodal Nergl. Zástupci Ústeckého kraje se teď obávají, aby stejné protesty nemuseli řešit i v jiných městech.

Odpůrci ředitelky litoměřického gymnázia protestovali proti jejímu setrvání ve funkci již několikrát. Po dvou demonstracích v Litoměřicích se v červnu vydali i na krajské zastupitelstvo. Na čtvrteční demonstraci oznámili, že se opět chystají vystoupit na jednání zastupitelstva 7. září. Situaci na gymnáziu před týdnem řešila znovu rada kraje a potvrdila své rozhodnutí z poloviny června ředitelku neodvolat. 

Ředitelka Eva Bulasová se podle kritiků zbavovala nepohodlných učitelů, kteří nesouhlasili s jejím stylem vedení školy, především členů odborů. Zmínění učitelé už ředitelku v minulosti několikrát kritizovali za údajně špatné zacházení s nadačním fondem školy a neprůhledné zaměstnávání nových pracovníků a zadávání zakázek. Kvůli zakázce na rekonstrukci podlahy sportovní haly, kterou získala firma, kde pracuje ředitelčin manžel, navíc podali nespokojení učitelé trestní oznámení.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)