Dětská léčebna se rozpadá - nejsou prý peníze

Dvůr Králové - Fasáda léčebny pro děti s poruchami zraku ve Dvoře Králové je v havarijním stavu. Město, kterému dům patří, prý nemá na rekonstrukci peníze. Provozovatelům tedy nezbývá než shánět soukromé dárce. Ti ale na opravu městského domu přispívat nechtějí.

Zatímco zvenku jsou vidět opadávající římsy, oprýskaná omítka a netěsná okna, uvnitř se skrývá moderně vybavené, špičkové lékařské centrum. „V některých místech je to opravdu život ohrožující. Naší snahou je sehnat prostředky alespoň na nejnutnější opravu,“ říká ředitel Sdružení ozdravoven a léčeben v Trutnově Jaromír Hejzlar.

Potřebná rekonstrukce se odhaduje na téměř dva a půl milionu korun. Po troškách se zatím podařilo sehnat zhruba jen pětinu. „Máme prostředky od vděčných rodičů našich dětských pacientů. Město Dvůr králové jako majitel objektu se zavázalo nám poskytnout zhruba 200 tisíc,“ počítá ředitel Hejzlar.

„Oslovila jsem šedesát podnikatelů - nikdo nepřispěl“

„Město v současnosti nedisponuje volnými finančními prostředky tak, aby mohlo provést celkovou rekonstrukci,“ vysvětluje starostka města za ČSSD Edita Vaňková. Není tomu tak ale vždycky. Na fasádu jednoho soukromého domu město přidalo dokonce 800 tisíc korun.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Dětská léčebna takové štěstí nemá. Místní podnikatelé se na opravu městského domu přispívat zdráhají. Nepomohla zatím ani přímluva slavné matky jedné z pacientek, herečky Veroniky Žilkové. „Oslovila jsem šedesát podnikatelů v tomto kraji, od optiků po elektrárnu a nikdo nepřispěl ani korunu,“ říká k tomu Žilková. Léčebnou projde ročně asi 200 dětí s vadami jako šilhavost nebo tupozrakost. V České republice je takové zařízení jenom jedno jediné.

Veronika Žilková
Zdroj: ČT24