Obecní byty ve Frýdku-Místku jsou prý příliš drahé

Frýdek-Místek - Vášně vyvolal na jednání zastupitelstva chystaný prodej panelového domu v centru Frýdku-Místku. Radnice chce dům a byty nabídnout nájemníkům, ti ale nesouhlasí s cenou a byty si kupovat nechtějí. Zastupitelé přesto záměr dům prodat schválili. Pokud by si nakonec nájemníci byty koupit nechtěli, nebude je město nabízet třetím osobám a dům si ponechá. To ale radnice nepředpokládá, prý ví o několika zájemcích z řad obyvatel domu. Proto chtějí nájemníci alespoň snížit cenu, za kterou město dům prodává. Pomoct jim v tom mají posudky statika a hygienika.

Olga Andrlová bydlí v domě na Ostravské ulici 42 let, nastěhovala se pár týdnu po kolaudaci. Před měsícem se dozvěděla, že město nabídlo byty jejich obyvatelům k prodeji, chce ale téměř deset tisíc za metr čtvereční. Podle nájemníků je cena za byty, ve kterých nejde ani pořádně zavřít okno, přehnaná.

„Když člověk přišel na město, na nic nebyly peníze, a to ještě nebyla žádná krize. Co jsme si potřebovali udělat v bytě, jsme museli dělat na své vlastní náklady,“ tvrdí Olga Andělová. I proto si nájemníci byty kupovat nechtějí. Někteří z nich by navíc zřejmě na půjčky nebo hypotéky ani nedosáhli. „Bydlí tam rodiny, které jsou opravdu sociálně slabé, lidé, kteří mají různé postižení, velká část obyvatel jsou důchodci,“ potvrdil obyvatel domu Mario Schiller.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Radnice ale nevidí na svém návrhu nic problematického. „Tento bytový dům je prodáván za standardních podmínek, cena je pět a půl tisíce korun za metr čtvereční plus cena oprav v uplynulých pěti letech,“ říká náměstek primátora Dalibor Hrabec. Nájemníci přesto vyrazili na jednání zastupitelů proti prodeji protestovat. Nejprve to vypadalo, že uspěli. Zastupitelé prodej domu neschválili. Radní koalice ČSSD, VV a KDU-ČSL ale nechala hlasování opakovat, čímž rozpoutala přestřelku s opozicí. V opakovaném hlasování pak zastupitelé prodej schválili.