Poděbrady budou mít pamětní desku Milana Paumera

Poděbrady – Milan Paumer, který v polovině minulého století aktivně bojoval proti komunistickému režimu v Československu a později se mu spolu se Ctiradem a Josefem Mašínovými podařilo odejít na západ, bude mít v Poděbradech pamětní desku. Rozhodlo tak zastupitelstvo města, kde Milan Paumer vyrůstal a také žil po svém návratu ze Spojených států. V názoru na umístění desky však byli zastupitelé stejně rozpolcení jako celé Poděbrady. Návrh schválili pouze o jeden hlas poměrem 14 ku 13.

Pietní místo s pamětní deskou připomínající Milana Paumera bude podle poděbradského místostarosty Ivana Uhlíře na prvním nádvoří zámku. Zatím není známo, jak bude velké, rozhodne to městská kulturní komise. "Je možné, že bude pamětní desku financovat
Nadační fond Milana Paumera," poznamenal místostarosta Uhlíř.

Sám Ivan Uhlíř patřil mezi 14 zastupitelů, kteří vznik pietního místa podpořili. „Lidé se z historie moc nepoučili, takže by se měli snažit budovat budoucnost. Až se budoucnost stane historií, aby se mohli ohlédnout, že něco změnili pozitivně. Za to já si pana Paumera cením, že on se snažil ukázat, jakou cestou by neměli jít. Komunismus považoval za zrůdný režim a s tím se ztotožňuji,“ vysvětlil.

Proti připomínce Milana Paumera se naopak postavil například poděbradský starosta Ladislav Langr. „Stále není možné říci, zda byli vrazi, nebo hrdinové,“ řekl o protikomunistické odbojové skupině bratří Mašínů. Podobný názor má i 600 poděbradských obyvatel, kteří se podepsali pod petici odmítající vznik pamětní desky.

Jeden z nejznámějších bojovníků proti komunistickému režimu se narodil v Kolíně, se svými rodiči se ale brzy přestěhoval do Poděbrad, kde strávil dětství a také se seznámil s rodinou Mašínových. Po komunistickém převratu začal Milan Paumer spolu s Josefem a Ctiradem Mašínovými, Zbyňkem Janatou a Václavem Švédou podnikat záškodnické akce, které měly nový režim poškodit. Po ročním věznění Ctirada Mašína v Jáchymově se celá skupina rozhodla odcestovat do Západního Berlína, během příprav se několikrát střetli se členy Sboru národní bezpečnosti, z nichž dva zabili, stejně jako pokladníka při přepadení vozu s penězi. Na západ se nakonec dostali po bojích s východoněmeckou policií pouze bratři Mašínovi s Milanem Paumerem, které část české veřejnosti prohlašuje za vrahy.

Milan Paumer byl jediný člen odbojové skupiny, který se po revoluci vrátil do Česka, od roku 2001 opět žil v Poděbradech. Zemřel loni v létě.