Vítěz nad janovským problémem má spasit Šluknovsko

Ústí nad Labem – Zklidnit situaci na Šluknovsku se pokusí nový radní Ústeckého kraje. Stal se jím ředitel litvínovských strážníků Martin Klika (ČSSD), který uspěl při snaze zlepšit situaci na sídlišti Janov, kde před třemi lety vládla podobně napjatá atmosféra jako nyní ve Šluknovském výběžku. Městská policie se potom zaměřila na problémové lidi a dnes je Janov nečekaně klidný. Nový radní doufá, že se mu litvínovský úspěch podaří zopakovat.

V Litvínově to před třemi lety vypadalo podobně jako dnes ve Šluknově a dalších městech v oblasti – denním chlebem byly bitky, hádky, násilné demonstrace a strach. „Myslím, že je to naprosto stejné,“ zhodnotil oba případy nový radní Ústeckého kraje Martin Klika.

Zatímco Janovem pochodovali radikálové a Litvínovští, kteří je doprovázeli, poukazovali na zločinný život obyvatel sídliště, připravoval Martin Klika v pozici šéfa městské policie tzv. program Nulové tolerance. Strážníci takřka nenechali problémové obyvatele spát – intenzivně je kontrolovali, radnice potom nezaměstnaným přistiženým v hernách přestala vyplácet sociální dávky a nahradila je poukázkami na jídlo. Městská policie také kontrolovala, kolik nájemníků bydlí v jednom bytě. Doprovázela také exekutory, kteří přímo na ulicích vymáhali dluhy vůči radnici. Rázný postup se vyplatil – v Janově je mnohem klidněji než dřív.

Všichni doufají, že Martin Klika svůj úspěch zopakuje i jako radní Ústeckého kraje. Má k tomu nevídanou podporu. „Shoda byla napříč politickým spektrem včetně opozice,“ poukázala mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Naděje neskrývají ani starostové měst zasažených nepokoji, ačkoli doufají také v systémové řešení v podobě nových zákonů. „Je to člověk z praxe a ví si rady,“ podotkl varnsdorfský starosta Martin Louka. „Recepty z Litvínova mohou výrazným způsobem pomoci,“ dodal místostarosta Rumburku Ladislav Pokorný.

Nový radní slíbil, že výsledky jeho práce budou vidět do čtvrt roku. Starostové se především obávají, že mohou Klikovy plány narazit na městské rozpočty. Litvínov je větší, má tedy víc peněz než města na Šluknovsku. Pro ta by mohli být třeba exekutoři nad jejich možnosti. Martin Klika přesto ubezpečuje, že zklidnit situaci se mu opět povede.