V Hluboké skončil „vodní“ filmový festival

Hluboká nad Vltavou - Mezinárodní filmový festival s názvem Voda, moře, oceány dnes končí svůj 8. ročník. Do Hluboké se festival přestěhoval po několika letech z Ústí nad Labem. Přestože většina tvůrců soutěžních filmů byla ze zahraničí, ve dvou kategoriích získali ceny domácí filmaři - Vlasta Urban a Hugo Habrman.

Hlavní cenu festivalu zaměřeného na téma vodního živlu získal maďarsko-německý film režiséra Zoltana Töröka Divoké Maďarsko - Země vodních zázraků. „Hrdě mohu říci, že žárlím, protože filmy, které letos přišly, jsou fantastické,“ řekl ředitel festivalu, filmař, potápěč a dobrodruh Steve Lichtag.

V kategorii volná tvorba putovala cena k našim východním sousedům - za dokument Trou de fer slovenského režiséra Pavla Barabáše.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Na festivalovém plátně převládala slaná mořská voda, i tvůrci zvyklí potápět se se žraloky však dokáží ocenit vodu jihočeských rybníků. „Byl jsem na rybách a chytil jsem kapra. Jsem na to velmi hrdý. Voda tady sice není tak čistá, jak jsem zvyklý, ale s radostí bych se tu potápěl,“ nechal se slyšet jihoafrický kameraman Michael Rutzen. Toho nyní čeká natáčení se žraloky, bude hlavním protagonistou nového 3D projektu Steva Lichtaga.