S reformou ubude úředníků, města se bojí kolapsu vyplácení dávek

Havlíčkův Brod – Městské úřady varují před hrozbou kolapsu vyplácení dávek sociální péče, od ledna je prý ohroženo vyplácení dávek lidem s postižením. V otevřeném dopise se na zákonodárce obrátilo 92 tajemníků s žádostí o odložení připravované reformy. Třeba na přepážkách městského úřadu v Havlíčkově Brodu vyřizuje dávky hmotné nouze, příspěvky na péči nebo dávky zdravotně postiženým 10 pracovníků. Od nového roku by jich na to podle navrhované sociální reformy mělo stačit 5 až 6, kteří se přestěhují na úřad práce. Stejná situace je i na všech dalších obcích s rozšířenou působností. Podle tajemníků se ale složitá agenda nedá s polovinou zaměstnanců zvládnout, ani v tak krátkém čase přestěhovat.

„Informace, které o tom zatím máme, ve mně vzbuzují velké obavy, že to nemůže fungovat,“ soudí tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal. Podle jeho slov není technicky ani personálně chystaná změna řešitelná, aniž by nedošlo k ohrožení výplat sociálních dávek pro postižené lidi. Jeho kolega z havlíčkobrodského městského úřadu Václav Stejskal se obává především nedostatku času a nepřehlednosti situace. Úřad práce je ale přesvědčen, že se to zvládnout dá.

Příslušný zákon teprve míří do Senátu. Obce si stěžují, že mají pouze kusé a rozporuplné informace. Ty jim neumožňují seriózně jednat se zaměstnanci ani informovat klienty. Definitivní počty odcházejících úředníků mají být upřesněny do konce září, po jednání tajemníků obecních úřadů s řediteli příslušných úřadů práce.

Senátor Miloš Vystrčil (ODS): „Musím přiznat, že si nejsem jistý tím, že je to všechno dobře zorganizováno a s obcemi vydiskutováno.“