Broumov trápí přistěhovalci, policisté prchají

Broumov (Náchodsko) – Ačkoli je Broumov vzdálen ohniskům severočeských nepokojů, jeho starousedlí obyvatelé jsou podobně nespokojeni jako Rumburští nebo Šluknovští. I do Broumova se nedávno přistěhovali noví obyvatelé, kteří ruší klid příhraničního města a kazí jeho pověst. Z Broumova přitom má odejít třetina policistů. Lidé se proto bojí, že se bezpečnost ve městě ještě zhorší.

Počet policistů, kteří v Broumově pomáhají a chrání, se má příští rok snížit o třetinu. Občané jsou proto nervózní, bojí se, že se rychle zhorší bezpečnostní situace, která přitom v Broumově patří k nejhorším v Královéhradeckém kraji. Radnice se pokusí pomoci vlastními prostředky, posílí proto městské strážníky. Těch je dnes jenom šest, problémová komunita je přitom asi osmisethlavá. „Měli bychom městskou policii posílit minimálně o sto procent,“ uvedl místostarosta Kamil Slezák.

Stejně jako v dalších městech, kde se stupňují problémy s nemajetnými přistěhovalci, chtěli by Broumovští, aby se změnily zákony, které by jim umožnily lepší kontrolu. V rámci možností, které jim dává současná legislativa, potom připravují vyhlášky, které mají bezpečnost ve městě alespoň trochu zlepšit.

Příkladem jdou politikům i někteří občané. Broumovský podnikatel Milan Filipcik koupil dům i s několika rodinami, které dělaly ve městě nepořádek. Teď jsou z nich slušní lidé. „Musí být nad nimi kontrola. Zkulturnili se, mají čisto, platí – kontroluju jim složenky. Dávám jim práci, dávám jim bydlení, ale musí se chovat jako my. Odpovědnost musí být,“ shrnul podnikatel svoji metodu začleňování nepřizpůsobivých lidí.

Těžko lze ale podobný postup zvolit v případě všech 800 lidí, kteří se do osmitisícového Broumova přistěhovali. Většina z nich je nezaměstnaná. Město proto vyplácí na sociálních dávkách velmi vysoké částky – zhruba stejné jako dvacetitisícový Náchod.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)