Kralupská opozice brojí proti privatizaci městských bytů

Kralupy nad Vltavou – Kvůli nakládání s obecními byty se v těchto dnech spustila kritika opozice na vedení města Kralupy nad Vltavou. Podle zastupitelů ČSSD je tamní bytová politika necitlivá k sociálně slabým. Město totiž plánuje byty privatizovat, rodiny však nemají dost peněz na odkoupení. Podle radních je však privatizace nutná, protože město nemá peníze na investice.

Ještě před čtyřmi lety vlastnilo město necelou tisícovku bytů. Po poslední poradě počítá s tím, že si do budoucna ponechá pouze zhruba třetinu. Pro většinu nájemníků to tak znamená jediné – byty, za které doposud platili pravidelný nájem, nyní musí odkoupit. Jinak hrozí, že město byty nabídne jiným zájemcům. Například byt 2+1 je možné odkoupit za 400 tisíc korun. Ne všichni nájemníci si to ale mohou dovolit.

„Nemáme na to, abychom si to koupili. Jsme bez práce, dlužíme a jsme bez nájemní smlouvy, ale já byt nemůžu opustit. Kam půjdu s dítětem? Já nemám kam jít,“ řekla jedna z obyvatelek Monika Slivenecká. Bydlí v ulici Šafaříkova, kde žije několik desítek rodin, které peníze nemají a bojí se o střechu nad hlavou. Právě z této ulice město eviduje dluh na nájemném ve výši 18 milionů korun. „Je potřeba to nějakým způsobem řešit,“ uvedl místostarosta Kralup Libor Lesák (ODS).

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Rozsáhlou privatizaci městských bytů teď kritizuje opozice. Podle ní vedení radnice z lidí postupně vytváří bezdomovce. Byty totiž nabízí k prodeji i třetím osobám i s nájemníky. „Nový vlastník může zvyšovat nájemné nebo může v tom bytě chtít bydlet sám. To znamená, že jim ztíží podmínky, tak aby ti lidé z bytu odešli,“ vysvětlil zastupitel za ČSSD Antonín Seidel.

Opozici se taky nelíbí, jak chce město naložit s penězi, které z prodeje bytů získá. Tvrdí, že místo plánovaných oprav silnic nebo koupaliště by se měly investovat zpět do bytového fondu. V Kralupech přitom chybí sociální bydlení pro rodiny s dětmi. Město proto plánuje výstavbu nové ubytovny. Spolupracovat chce se soukromým investorem, který by měl přispět k vybudování dvaceti bytů. K nastěhování by mohly být za dva roky.