Z Plzně vymizí automaty na jízdenky MHD

Plzeň – Automaty na jízdenky MHD v příštím roce zmizí z Plzně. Přístroje, které vyhledávají turisté při návštěvě větších měst, nechtějí dopravní podniky nijak nahradit. Pro společnost je jejich provoz příliš drahý, proto bude lístky nadále distribuovat pouze prostřednictvím trafik a dalších prodejních míst. Zůstane také možnost koupit jízdenku od řidiče nebo prostřednictvím krátké textové zprávy.

V Plzni mohou dnes cestující koupit jízdenku na tramvaj, autobus nebo trolejbus v 90 automatech – pokud ovšem fungují. Podle mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků Kateřiny Fránové jsou automaty častým terčem vandalů, odstraňování škod je přitom pro společnost velmi drahé. Náklady na údržbu a provoz automatů tak dosahují až 70 procent tržeb, které z nich dopravní podniky mají.

Firma teď ale šetří, protože příští rok bude mít méně peněz, než potřebuje. Automaty tak byly pro její vedení lákavým soustem. „Představenstvo rozhodlo o odpojení a následném odstranění všech automatů ve městě i přilehlém okolí,“ uvedla mluvčí Fránová. Společnost je přesvědčena, že pro automaty nebude nikdo truchlit, mluvčí poukázala na průzkum, podle kterého je využívalo pouze šest procent cestujících.

Další způsoby prodeje lístků jsou oblíbenější a především nejsou pro firmu tak nákladné, pro poučeného cestujícího tak nebude problém sehnat v Plzni jízdenku i příští rok. „Dále zůstává prodej jednotlivého jízdného v Cardmanech ve vozech prostřednictvím Plzeňské karty nebo Plzeňské jízdenky (elektronické čipové karty) a jízdenka u řidiče,“ shrnula mluvčí.

Na místech, kde dopravní podniky prodej jízdenek zachovají, však bude od ledna dražší nabídka než dnes. Zdražení povolil dopravci plzeňský magistrát v létě, cena základních jednotlivých nepřestupních jízdenek vzroste z 12 na 18 korun. SMS jízdenka zdraží z 15 na 20 korun, prodej u řidiče z 20 na 30 korun. Levnější jízdné naopak budou mít majitelé elektronických Plzeňských karet. Město jejich oblibu chce zvýšit i jinak – až do 9. listopadu budou k karty k dispozici zdarma.

Plzeňské městské dopravní podniky letos i loni vybraly na jízdném přes 270 milionů korun, které pokryly zhruba čtvrtinu ročních nákladů stoprocentně městského podniku. Město letos dotuje dopravní podniky sumou ve výši téměř 740 milionů korun. Meziročně tyto sumy rostou o 20 až 30 milionů korun.