Ústecký kraj nakoupil vánoční stromky, jeden za téměř 12 tisíc

Ústí nad Labem - Ústecký kraj nakoupil školám a sociálním zařízením 169 umělých vánočních stromků. Jeden stromek přitom vyšel na 11 800 korun, což některým lidem z obdarovaných institucí přijde přehnané, raději by prý ocenili užitečnější dárek. Mimo záznam dokonce říkají, že podobný stromek s výzdobou by sami nekoupili ani za mnohem menší částku. Krajský úřad tvrdí, že stromky nakoupil z peněz, které mu zbyly. Zakázka stála přes dva miliony korun. Podle jednatele dodavatelské firmy je cena dobrá, oproti ceníku dokonce o 25 procent nižší.

Zhruba dva metry vysoký stromek i s výzdobou a osvětlením dostaly instituce na konci listopadu. „Jeden kompletní stromeček včetně dodávky stál 11 800 korun. Chtěli jsme před Vánocemi potěšit všechny klienty v domovech důchodců, v domovech pro osoby se zdravotním postižením a také žáky a pedagogy na našich školách,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková. V ceně podle ní byla i výzdoba, balné a doprava. Stromky dodala firma MK-mont illuminations z Klášterce nad Ohří. Úřad stromky vybral proto, že při rozdělení na jednotlivé organizace zbývala jen malá částka.

Jeden z ředitelů dal na školní web komentář, kde kraji za stromeček v ceně dataprojektoru ironicky děkuje. Jiní jdou pod podmínkou anonymity ještě dál. „Připadá mi to jako plýtvání penězi, je to dost předražené. Obzvlášť když v nákladech bojujeme s každou desetikorunou,“ reagoval ředitel jedné z velkých středních škol. Stromeček mu navíc ještě ani nedorazil.

Učitel teplického gymnázia Jiří Řehák: „Po víkendu stromek ještě jednou obejdu, třeba pod ním budou papíry do kopírky, nová žárovka do mého blikajícího dataprojektoru nebo putna uhlí, až nebude na konci roku čím topit.“

Nejdražší umělý vánoční stromek v obchodech Tesco stojí 1599 korun, řekla mluvčí firmy Eva Karasová. „V nabídce jsou i stromky zasněžené a některé druhy jsou doplněné světly,“ dodala. Podle mluvčí krajského úřadu ale nejde ceny dost dobře srovnávat, protože stromky do škol nejsou asijské, nýbrž české výroby. Jednatel dodavatelské firmy Miroslav Kalina považuje cenu za dobrou: „Ten stromek je vysoký, hustý a s dobrou výzdobou.“

Učitelé ale oponují, že v době, kdy se na školách šetří každá koruna, by si přáli za dvanáct tisíc užitečnější dárek. „Ten vánoční stromek má cenu jednoho dataprojektoru. Naše škola i ostatní fungují multimediálně a ten dataprojektor je součástí výuky, bez něj se učí hůř,“ vysvětluje možné využití peněz Jiří Řehák. Navíc by jim prý dataprojektor sloužil déle, než stromek, který za tři týdny uklidí na rok do sklepa.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)