Generál Laudon zatím musel ustoupit hučkám

Nový Jičín - Novojičínská radnice dnes otevřela návštěvnické centrum s moderní interaktivní expozicí výroby klobouků. Expozice návštěvníkům připomene tradici výroby klobouků, ukáže jim celý výrobní proces a umožní jim vyrobit si vlastní miniklobouček, který si také dozdobí. Rekonstrukce domu a příprava expozic trvala přes půl roku a stála téměř 10 milionů korun. Přes 90 procent zaplatila Evropská unie.

Některým historikům se ale nelíbí, že přestože v domě v roce 1790 zemřel slavný vojevůdce Ernst Gideon von Laudon, v nové expozici jej nic nepřipomíná. Generál Laudon má přitom podle nich potenciál být tváří Nového Jičína pro turisty z celé střední Evropy.

„Je to velká škoda, protože už vlastně 20 let se snažíme různými aktivitami probudit zájem o Laudona,“ říká historik Jaroslav Zezulčík. Radnice ale tvrdí, že prostory pamětní síně připravuje. Je už vytvořena pracovní komise, která by měla připravit nejen stálou expozici, ale získat také finanční prostředky, které by nezatížily pokladnu města. Kdy přesně bude expozice o Laudonovi otevřena, se ale zatím neví.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)