Alej dostala cenu, přesto má padnout

Uherské Hradiště – Ekologická organizace Arnika ocenila stromové aleje, které zvítězily v internetové anketě. První místo získala Novodvorská alej, která stojí a je řádně ošetřována ve Vavřinci na Blanensku. Druhé místo obsadila alej u Uherského Hradiště, kterou chtějí úřady zničit.

Stromořadí na ochranné hrázi na pravém břehu Moravy nedaleko Uherského Hradiště vzbudilo emoce místních. Uspořádali petici na záchranu aleje a alej nominovali do soutěže na stránkách Arniky. Jejich alej se v konečném hlasování umístila na druhém místě.

Alej stojí v místě, kde chce Povodí Moravy zpevnit břeh, aby byla města Uherské Hradiště i Uherský Brod uchráněna od velké vody. Proti plánům povodí stojí zástupci občanského sdružení a ekologové, kteří navrhují, aby ochranná hráz vedla jinudy. 

Strach z vody je ale v oblasti silnější než starost o stromy. Morava se ze břehů vylila v roce 1997, v loňském roce k přelití vody přes břehy chyběly jen centimetry. Ochranný val by měl podobným situacím v budoucnu zabránit. „Alej musí ustoupit protipovodňovým opatřením, na některých místech budeme navyšovat hráze, takže bychom zde nemohli stromy nechat,“ shrnula mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

Aktivisté však tvrdí, že lze města před vodou chránit, aniž by musela alej padnout. „Neprotestujeme proti protipovodňovým opatřením jako takovým, spíš se snažíme najít varianty přátelštější ke krajině. Například posunutí hráze místo navyšování, vytěžení koryta, zprůtočnění,“ řekl Petr Mores z Uherského Hradiště. To ale Povodí Moravy odmítá, celý projekt by se tak výrazně prodražil.

Kácení stromů plánuje Povodí Moravy hned po Novém roce. Navyšování hráze začne podle plánu v květnu.