Dva vyhození učitelé mohou litoměřické gymnázium přijít draho

Litoměřice – Propuštění dvou učitelů z litoměřického gymnázia odstartovalo vlnu protestů, kvůli kterým se škola může dostat do velkých finančních problémů. Na podporu dvojice vyhozených pedagogů už před časem demonstrovali místní studenti a gymnázium nyní čelí žalobě. Oba učitelé totiž tvrdí, že výpověď dostali neoprávněně, a chtějí zaplatit ušlou mzdu. Rozpočet školy přitom zatížil už nedávný audit, na základě kterého byla výpověď vydána. Současný ředitel je ve funkci dočasně a personální otázky nechává až na svého nástupce.

Dnes již bývalá ředitelka si na svém gymnáziu objednala audit za 160 tisíc korun, kterým poslala dva své zaměstnance na stálou pracovní dovolenou. Za vyhozené se však na začátku roku postavili studenti a oblečeni v červeném stávkovali za odstoupení ředitelky i zrušení výpovědí. „Učil jsem tady dvacet sedm let a samozřejmě za tu školu dýchám a pevně věřím, že se sem vrátím,“ uvedl vypovězený učitel Luboš Nergl.

Podle výpovědi jejich bývalé kolegyně měli údajně oba dostat výpověď z nadbytečnosti, avšak na jejich místa byli následně přijati noví učitelé. To potvrzuje i dočasný ředitel školy Vlastimil Klobása. Když ale gymnázium převzal, byli nástupci vyhozených učitelů již součástí pedagogického sboru s jasně rozdělenou prací. „Jsem tady na čtyři měsíce a o tom, jestli tady ti lidé budou pracovat, by měl rozhodnout nový ředitel,“ uvedl Klobása.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Na propuštěné se dokonce začali skládat jejich kolegové a dokonce jim nabídli k dispozici své vlastní vyučovací hodiny. Přitom prohraný soud by školu mohl přijít na statisíce. „Náš advokát je přesvědčen, že to stoprocentně vyhrajeme,“ dodal Nergl. Škola přitom nemá nazbyt, neboť má za sebou mimo jiné platbu nákladného auditu. Podle dočasného ředitele se na jeho základě ale propouštět nemělo. S tím souhlasí i studenti a zatím drží stávkovou pohotovost. Bývalá ředitelka Eva Bulasová, která musela pod tlakem studentů odejít, našla novou práci na krajském úřadě. Na kameru se odmítla vyjádřit a mimo ni pouze zopakovala, že svá rozhodnutí stále považuje za správná.