Smog opět hrozí, na Ostravsku signál upozornění

Ostrava – Přibližně měsíc od vleklé inverze, která dusila celou zemi, ale zejména Moravskoslezský kraj, se opět zhoršily rozptylové podmínky. Na Ostravku a Karvinsku je vzduch dokonce tak špinavý, že Český hydrometeorologický ústav opět vyhlásil signál upozornění na možný vznik smogové situace. Nejvíce znečištěn je vzduch v Bohumíně, místní měřicí stanice zaznamenala celodenní průměr hodinových koncentrací mikroskopických částic polétavého prachu přes 127 mikrogramů na metr krychlový.

Hodinové hodnoty koncentrace částic prachu menších než deset nanometrů dopoledne v Bohumíně dosahovaly dokonce ke 200 mikrogramům na metr krychlový. Jako špatnou hodnotí meteorologové imisní situaci také na dalších stanicích Moravskoslezského kraje – ve Frýdku-Místku, Karviné, Ostravě a Orlové. Imisní limit 50 mikrogramů prachu na metr krychlový v celodenním průměru je překročen na všech stanicích v regionu.

„Žádáme spoluobčany, kteří žijí a podnikají v této lokalitě, aby v těchto dnech minimalizovali množství vypouštěných škodlivin do ovzduší. Rovněž žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek,“ uvedl Marek Bruštík z Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Zvýšená koncentrace prachu je i v několika dalších moravských aglomeracích – Brně nebo Přerově. Tam je ale koncentrace prachu podstatně nižší než na severu, celodenní průměr hodinových měření se pohybuje v obou případech jenom lehce nad 50 mikrogramy na metr krychlový. V Čechách potom zůstává vzduch čistý, a to i ve velkých aglomeracích, kde se smog často vytváří – Kladně, Mladé Boleslavi nebo Praze.