Karlovarský kraj půjčil záchrance, finance však zkontroluje

Karlovy Vary – Záchranná služba na Karlovarsku se od kraje dočkala finanční podpory, která zamezila jejímu zrušení. Záchrance chyběly peníze na provoz i platy zaměstnanců, nyní ji však od kolapsu zachránilo 10 milionů korun z krajské pokladny. Vedení kraje si již zadalo audit, pomocí něhož chce zjistit, jak je možné, že se o velké díře v rozpočtu krajští politici dozvěděli na poslední chvíli.

Už nyní začínají zástupci kraje podezřívat vedení záchranné služby, že vyplácelo příliš štědré odměny. Podle hejtmana Josefa Novotného se u nejlépe placených členů organizace pohybovaly hodinové sazby na 600 korunách. Podezřelé údaje navíc nabízí i výpis pracovních služeb. „Jeden lékař měl 30 pracovních dní a každý den pracoval 18,4 hodiny denně. Myslíme si, že to snad ani fyzicky není možné,“ dodal ředitel krajského úřadu Roman Rokůšek.

Více než 100 zaměstnanců se odvolaného ředitele zastalo – on sám ale situaci nechtěl komentovat. Už v minulosti vysvětloval propad v hospodaření záchranky klesajícími příjmy od pojišťoven a rostoucími náklady na provoz. „V souvislosti se situací na záchranné službě uvažujeme o úsporných opatřeních,“ uvedl mluvčí karlovarské záchranné služby Lukáš Hutta.

Záchranná služba bude muset půjčku kraji splácet, plošné propouštění ani krácení mezd však kraj neplánuje. Místo toho nejspíše přehodnotí počty záchranářů ve výjezdových skupinách a bude žádat zkrácení některých neúměrně vysokých mezd. Detaily úsporných opatření vypracuje nový ředitel. Kdo se jím stane, by mělo být jasně už v průběhu ledna.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)