V Krkonoších ruší vjezdové sruby k horským boudám

Krkonoše – Krkonošští ochranáři opouštějí sruby, odkud regulovali dopravu v národním parku a vydávali povolení k vjezdu k horským boudám. Musí totiž šetřit. Kontroly budou teď už jen nahodilé a řidiče můžou potkat třeba v polovině cesty. Řidiče tento krok překvapil. Například srub na konci Špindlerova Mlýna na cestě na Špindlerovu boudu je opuštěný po šestnácti letech.

Uzavření srubu podle ochranářů neznamená, že se do hor může volně jezdit. I nadále je potřeba povolenka, kterou pro ubytované turisty vydávají informační centra Správy KRNAP. Její mluvčí Radek Drahný dodal, že od listopadu je zprovozněna také elektronická aplikace pro ubytovatele, kteří svým hostům už dopředu mohou povolení obstarat.

Srubů, ze kterých strážci národního parku regulovali vjezd do hor, bylo původně osm. Rušit je ochranáři postupně začali před dvěma roky. Od ledna už nebude funkční ani jeden. Radek Drahný říká, že celková výše úspor bude dosahovat milionu korun ročně. Kdo se za zákazovou značku vydá bez povolení, riskuje pokutu dva tisíce korun. Policisté se s ochranáři dohodli na nahodilých kontrolách, které začnou hned v lednu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)