Mírná zima zamotala zlínským zvířatům hlavu

Zlín - Neobvykle teplá zima sice trápí zemědělce, ošetřovatelé ve zlínské zoo jsou naopak nadšení. Díky vyšším teplotám mohou nechávat zvířata déle ve výbězích a ven se dostanou i ta, která přes zimu obvykle zůstávají zavřená. Zoo tím ušetří desetitisíce za vytápění pavilonů. Vysoké teploty ovšem některým zvířatům pořádně zamotaly hlavu. Například skupina pelikánů bílých zahnízdila o měsíc dřív a poslední den v roce se už klubalo první mládě.

Přestože je o návštěvu zoologické zahrady tradičně největší zájem v teplých měsících, ani v zimě nezůstávají návštěvníci nijak ochuzeni. Řada zvířat se už na české klimatické podmínky adaptovala a nevadí jim ani sníh či nízké teploty. Do venkovních výběhů v zimním období běžně vycházejí sloni, nosorožci, zebry, tygři, velbloudi, klokani, pštrosi, tygři a v případě, že sněhová pokrývka není moc hluboká, také žirafy. Zima nevadí ani plameňákům, tučňákům nebo velkým papouškům ara. Tu letošní s teplotami nad nulou si doslova užívají.

„Teplá zima pro nás přináší bezesporu velké výhody. Ošetřovatelé si mohou dovolit vypustit ven i zvířata, která by jinak musela být zavřená, je možné na nějaký čas vypustit také ptáky do venkovních voliér, sloni také zůstávají déle venku a jsou mnohem aktivnější, než je v lednu normální,“ upřesnil zoolog ze Zoo Zlín Pavel Shromáždil.

Zoo Zlín se raduje ze silvestrovského přírůstku

Teplo zvířatům pořádně zamotalo hlavu. Někteří ptáci zahnízdili dříve, než je pro ně běžné. Ošetřovatelé díky tomu oslavili poslední den v roce malým přírůstkem. „Vylíhl se nám pelikán bílý. Pelikáni sice hnízdí i v zimních měsících, takto brzo to ale opravdu nepamatujeme,“ uvedl Shromáždil.

Spousta dalších zvířat je přes zimu k vidění ve vyhřívaných pavilonech. V Lešné jich je v současnosti pět - tropická hala Yucatán, pavilon primátů, pavilon afrických kopytníků, pavilon slonů s obřím sladkovodním akváriem a terárium s hady a ještěry, kde je právě v zimě nejvyšší teplota. Toho plazi využívají ke svlékání a kladení vajíček. I na provozu těchto pavilonů letos zoo výrazně ušetří.

Mládě pelikána bílého
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Náklady na vytápění, to je to, co zoologické zahrady v těchto měsících obecně nejvíce trápí. Výdej energií je letos výrazně nižší. Úspory jdou do desetitisíců korun,“ dodal Shromáždil. Od listopadu do března má zoo běžně otevřeno do 16 hodin odpoledne, a to i přes státní svátky. Do letošního 8. ledna však své brány výjimečně zavírá až v 17 hodin, aby si návštěvníci užili vánoční výzdoby, která vynikne až po setmění.