Manažeři vytunelovaného fondu po 15 letech opět před soudem

Hradec Králové – Patnáct let po zhroucení firmy Progres Invest v Chrudimi se královéhradecký soud opět zabývá chováním jejích dvou manažerů. Firma připravila drobné vkladatele o víc než půl miliardy korun, žaloba viní Vladimíra Michka a Pavla Dvořáka z podvodu.

Kauzou Progres Investu kdysi žily celé východní Čechy. Na slib třicetiprocentního zhodnocení peněz naletěl v polovině 90. let kdekdo – rodiny fondu svěřily své dlouholeté úspory, obec Rybitví vložila šest milionů. Nikdo z nich už svůj majetek neviděl. „To byla nová doba, člověk neměl žádné zkušenosti, takže jsme tomu věřili,“ vzpomněl na svou někdejší důvěřivost strojvedoucí Daniel Szturc, jehož rodina kdysi v Progres Investu utopila své peníze stejně jako dvacet tisíc dalších lidí.

Zakladatele vytunelovaného fondu hledá Interpol.
Zdroj: ČT24

Přestože peníze z Progres Investu zmizely už dávno, případem se dodnes zabývá soud. Manažeři Vladimír Michek a Pavel Dvořák cestovali mezi několika soudními instancemi už dříve, vše ale skončilo u vrchního soudu, který původně udělené dlouholeté tresty zrušil. Teď se ale soud v Hradci Králové zabývá novou žalobou, kterou podala státní zástupkyně. „Podnikali v rozporu se zákonem o bankách, vydávali podílové listy, k čemuž neměli oprávnění, a přijímali vklady, přestože věděli, že je nezhodnotí tak, jak přislíbili,“ shrnula státní zástupkyně Lucie Žabková.

Nakonec vytunelovaný Progres Invest přijímal vklady od roku 1994, nastřádal přes půl miliardy korun, které do roku 1998 zmizely, potom byl vyhlášen konkurz. Zatímco jeho manažer Pavel Dvořák nechce hovořit se zpravodajskými médii, zakladatel fondu Vladimír Michek uprchl z Česka a dlouho už uniká před pátráním Interpolu. „Neznám místo jeho pobytu,“ uvedl Michkův právník Vladislav Šír.

Obžaloba je mimořádně obsáhlá, má 4 443 stran. Soud ji pro zkrácení času promítal, místo aby ji nahlas předčítal. I tak to trvalo několik hodin.