ŘSD žaluje Postoloprty kvůli územnímu plánu

Postoloprty (Lounsko) – Ředitelství silnic a dálnic zažalovalo radnici Postoloprt, že brání rozšíření stávající silnice do Prahy, ze které by se měla stát rychlostní komunikace. Projekt je hotov, ale R7 zatím nemůže vznikat. Město ale naopak tvrdí, že za vše může ŘSD, které naplánovalo silnici tak, že má vést přímo přes místní fotbalový stadion, kterého se ale fotbalový klub nechce vzdát. V úvahu připadá pouze výstavba nového hřiště, tu však ŘSD nechce zaplatit.

Postoloprtská radnice ani fotbalový klub se přesunu hřiště nebrání, má ale zásadní podmínku. „Zbouráte nám hřiště? Souhlasíme, ale postavte nám nové,“ shrnul stanovisko obou postoloprtských stran předseda místního fotbalového klubu Miroslav Solar.

Podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové to však zákon neumožňuje, silničáři mohou vyvlastnit pouze pozemky, které skutečně potřebují. „Můžeme pouze vykoupit staré šatny s pozemky pod nimi,“ sdělila mluvčí.

Miroslav Solar je přitom přesvědčen, že stavba nového hřiště by byla mnohem levnější než úpravy terénu na druhé straně stávající silnice. Tam přitom bude nutno stavět, nedohodnou-li se ŘSD a fotbalový klub. „Určitě neustoupíme, protože tady existujeme od roku 1922,“ zdůraznil předseda Solar.

Výsledkem sporů je žaloba ŘSD na Postoloprty. Městu tak hrozí pokuta, tu však zaplatit nehodlá, radnice je přesvědčena, že zdržení je dílem samotných silničářů. Postoloprtská radnice navíc tvrdí, že už udělala vstřícný krok. Nový územní plán počítá s rozšířením silnice směrem ke hřišti.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)