Spor Znojma a bývalé úřednice skončil smírem

Znojmo - Spor úřednice Renaty Horákové, která upozornila na korupční jednání na znojemské radnici, skončil smírem. Při dopoledním soudním jednání požádali právní zástupci obou stran o přerušení stání a záhy oznámili, že nalezli přijatelné mimosoudní řešení. O smírné vyrovnání se Znojmo se svou vyhozenou úřednicí pokoušely už dříve, jednání však nebyla úspěšná. Horáková v minulosti poukázala na nekalé praktiky bývalého tajemníka Vladimíra Krejčíře, což sice vedlo k jeho trestnímu stíhání, úřednice ale za „odměnu“ přišla o místo. Úřednice mezitím získala ocenění za boj proti korupci.

Horáková po městě požadovala finanční kompenzaci a potvrzení vyjádření, že jednala správně. Současná koalice to ale odmítla a sporem se začal zabývat soud.

Město Znojmo podle právního zástupce zřejmě připustí, že úřednice byla ve funkci šéfky majetkového odboru i v době, kdy byla přesunuta na funkci archivářky. S tím bude souviset i dorovnání mzdy za toto období. Na svém jednání 17. ledna potom zřejmě městští radní schválí dohodu o vyrovnání. 

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Vyhozená úřednice symbolem boje proti korupci

Nadační fond proti korupci ocenil postoj Horákové, která jako vedoucí majetkového odboru radnice ve Znojmě odolala nabídkám, nátlaku a vyhrožování ze strany tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře i bývalého starosty. Podle fondu naopak zahájila boj, který městu Znojmu ušetřil desítky milionů. Kauza otřásla znojemskou radnicí a zadluženému městu hrozí, že kvůli aféře přijde i o evropské dotace.

Renata Horáková:

„Rozhodně bych ty dva roky, co jsou za mnou, nechtěla zažít znovu, to opravdu ne. Ale nelituji toho, co jsem udělala… Když jsem věděla o zlodějině, která se na úřadě děje, tak jsem to prostě oznámila. A tak by se měl podle mě zachovat každý správný úředník.“

Krejčíře začala policie kvůli údajnému braní úplatků stíhat už loni v září. Spolu s ním čelí obvinění z úplatkářství i čtyři představitelé stavebních firem. Podle spisu od nich tajemník převzal úplatky za to, že jejich firmy pak získaly ve výběrových řízeních zakázky od radnice. Krejčíř vinu popírá.