Lyžaři stále jezdí bez přileb, změnit to má nový zákon

Olomouc – Na českých horách se stále hodně lyžuje bez ochranných přileb. Změnit to může nový zákon, který připravuje poslanec a dlouholetý horský záchranář Rudolf Chlad. Ten poukazuje na alarmující statistiky horské služby, která stále častěji ošetřuje vážná zranění hlavy.

Záchranáři každoročně apelují na politiky, aby se přilba stala součástí povinné výbavy lyžařů. Společně s lékaři tak podpořili kampaň nazvanou Chraňte mozky. „Na konci loňské zimní sezony jsme vyjížděli ke srážce dvou lyžařů na sjezdové trati, kdy jeden z těch lyžařů bohužel skončil tragicky, a částečně to určitě bylo díky tomu, že neměl přilbu,“ upozorňuje náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš.

Podle lékaře oddělení urgentního příjmu olomoucké fakultní nemocnice Vladislava Kutěje je jízda bez helmy hazard se životem. „Z toho pramení velmi vážná mozkolebečná poranění a jednou poraněný mozek je velký problém pro rodinu, pro toho člověka, ale i zátěž pro systém,“ podotýká. Úrazů přibývá i vzhledem ke stále se zrychlující jízdě na sjezdových tratích, výjimkou není lyžař řítící se rychlostí sedmdesát kilometrů v hodině i více.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Podle návrhu zákona by měli přilby nosit lyžaři a snowboardisté mladší osmnácti let a také cyklisté, kteří jezdí po horských stezkách. Pokud si hlavu chránit nebudou, můžou zaplatit pokutu až do výše deseti tisíc korun. Pokud ho zákonodárci přijmou, mohl by nový zákon platit už příští zimu. „Ten návrh zákona hovoří hlavně o bezpečném pohybu na horách, to znamená, že je to v podstatě obdobné jako vyhláška o silničním provozu,“ upřesňuje poslanec Rudolf Chlad /TOP 09/.

V ČR je hospitalizováno ročně více než čtyřicet tři tisíc osob s úrazem hlavy
Zdroj: ČT24

V České republice je hospitalizováno ročně více než čtyřicet tři tisíc osob s úrazem hlavy. Léčba a následná péče stojí desítky milionů korun. Pro děti do čtrnácti let jsou přilby povinné v Itálii a ve Slovinsku, do patnácti let zase v některých spolkových zemích Rakouska. V Norsku mají milovníci zimních sportů s helmou slevu na vleky.