Znojmo nabídlo vyhozené úředníci mzdu i peníze na právníka

Znojmo – Peníze, které měla dostat jako mzdu, i úhradu peněz vydaných za právníka nabízí znojemská radnice vyhozené úřednici Renatě Horákové, pokud ta stáhne žalobu na město. Návrh smíru schválila městská rada, řekl starosta Vlastimil Gabrhel. Renata Horáková se rozhodne ve středu, není ale jisté, zda na návrh přistoupí. S městem se soudila, protože byla vyhozena z práce, když poukázala na korupci na radnici.

„Rada města schvaluje uhrazení náhrady za právní zastupování ve výši 62 240 korun Renatě Horákové, kterou prokazatelně vyplatila v daném sporu svému právnímu zástupci, a to pouze v případě uzavření soudního smíru. Také jí bude doplacena mzda i dovolená,“ citoval znojemský starosta Gabrhel usnesení rady. Přesnou sumu, kterou může propuštěná úřednice v případě smíru získat, město spočítá ve středu.

Zda spor skutečně skončí, není jisté. Horáková zdůraznila, že se nesoudí kvůli penězům, ale kvůli práci. „Peníze pro mě v tomto sporu nikdy nebyly prvořadé. Vždy jsem upřednostňovala návrat do úřadu, který mi byl kroky města znemožněn,“ uvedla dnes v tiskovém prohlášení. Dodala, že spor mezi ní a městem není o korupci, ale o protiprávním vyhození z místa. K městské nabídce se vyjádří zřejmě ve středu.

Vedení města vyhodilo Renatu Horákovou z čela majetkového odboru na jaře 2010, tehdejší starosta ji spojoval s korupcí na radnici. Později se však ukázalo, že zřejmě právě ona na korupci poukázala. Loni v prosinci ji ocenil Nadační fond proti korupci, podle kterého Horáková nepodlehla nabídkám, nátlaku a vyhrožování ze strany bývalého tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře ani bývalého starosty a pustila se do boje, který městu Znojmu ušetřil desítky milionů korun.