Náboráři na Vyškovsku podvodně získávali pojištěnce pro RBP

Vyškov – Na Vyškovsku se objevila série případů, kdy náboráři pojišťovacího domu Revírní bratrská pokladna (RBP) podvodným způsobem získávali nové pojištěnce. Zaměřovali se především na lidi ze sociálně slabších rodin a pod záminkou kontroly platnosti průkazů pojištěnce je nechali podepsat smlouvu, v níž se nevědomky přehlásili k RBP. Vedení pojišťovny chystá nápravu.

Za celým případem stojí dvojice falešných kontrolorů, kteří se zaměřovali především na romské rodiny. Nyní jim hrozí pokuta v řádech desítek tisíc korun za jednoho podvodně získaného pojištěnce.

Na případ upozornilo sociální pracoviště IQ Roma servis. „Klienti k nám začali hromadně chodit a říkat, že jim chodí nějaké nové kartičky a že vůbec si neuvědomují, že žádali nějakou pojišťovnu o to, aby byli jejími klienty,“ informovala sociální pracovnice Silvie Elsnerová.

Vedení RBP chce případ prošetřit

Vedení Revírní bratrské pokladny se nyní chystá zjednat nápravu a neetický postup prošetřit. O náborářích vydávajících se za kontrolory podle svých slov nevědělo, protože na získávání nových klientů najalo externí firmu. „Nedošlo jenom k poškození klientů, ale i dobrého jména pojišťovny, takže máme zájem na tom, aby došlo k nápravě,“ uvedl mluvčí RBP Jan Vomlela.

Nové klienty, kteří přestoupili k RBP proti své vůli, si pojišťovna nezanechá; registraci jim zrušila a mohou se vrátit k původním pojišťovnám. Ty, kteří u RBP zůstanou, pak zřejmě čeká dojíždění za lékařem do Bučovic nebo Slavkova, protože ve Vyškově žádný praktik smlouvu s Revírní bratrskou pokladnou nemá.

Reportáž Markéty Bočkové (zdroj: ČT24)