Most uctí letce popravené za městem

Most – Památku čtveřice spojeneckých letců popravených v roce 1944 gestapem nedaleko Mostu po neúspěšném útěku ze zajateckého tábora uctí město pomníkem, který vzniká na místním hřbitově. Stavbu pomníku iniciovalo především Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím, které sídlí v Kovářské na Mostecku, většinu peněz věnovali sponzoři. Jeho odhalení se chtějí zúčastnit zástupci Austrálie, Nového Zélandu, Spojeného království a Polska, odkud popravení letci pocházeli, a také příbuzní čtveřice mužů, informoval ředitel muzea Jan Zdiarský.

Váleční zajatci Leslie Bull z Británie, Reginald Kierath z Austrálie, John Williams z Nového Zélandu a Jerzy Mondschein z Polska se během hromadného útěku na konci března 1944 dostali z internačního tábora v dnešním západopolském Zaganu. Spolu s dalšími osmi muži dorazili v přestrojení za dělníky z pily až do podkrkonšské Jelení Hory. Tam se skupina rozdělila, když se Bull, Kierath, Williams a Mondschein rozhodli vydat na dnešní české území. V horách je však dopadla německá hlídka. „Byli převezeni na gestapo v Liberci, kde byli vyslýcháni a zde se setkali s dalšími zadrženými letci. Dne 28. března 1944 opustila tato čtveřice mužů, v doprovodu gestapa, libereckou věznici a byla deportována směrem k Mostu, kde byli letci na neznámém místě zastřeleni,“ popsal historik Zdiarský.

Mostecký pomník válečným letcům chce město odhalit 24. března v den výročí útěku zajatců ze Zaganu. „Vybudování pomníku chápeme jako částečné splacení mnohaletého dluhu. Před rokem 1989 nepřicházely podobné aktivity v úvahu, ovšem od té doby uteklo mnoho času, během kterého mohl být obdobný projekt realizován,“ podotkl ředitel muzea letecké bitvy a zároveň autor podoby pomníku.

Památka na zastřelené letce má být vysoká 1,2 metru a vytvořená ze žuly. Do ní budou vytesána jména a životní data čtyř vzpomínaných mužů, emblémy jejich perutí a text v češtině a angličtině popisující historické souvislosti.