V Ostravě si dali schůzku mineralogové

Ostrava - Víc než tisícovku lidí přilákalo do auly Vysoké školy báňské v Ostravě setkání mineralogů. Připravila ho tamní hornicko-geologická fakulta v rámci dne otevřených dveří. Je to jediná univerzita v republice zaměřená na hornické obory.

Pro někoho jsou to obyčejné kusy kamenů, pro více než tisícovku lidí, kteří přišli do auly Vysoké školy báňské, ale zřejmě mnohem víc. „V tomto nerostu je velký obsah amonilu, proto je takový tmavě červený,“ ukazuje jeden z prodejců minerálů. „Já jsem takový fanda do kamínků, takže si ho nejspíš někde vyložím, napíšu si cedulku a budu se radovat, že ho mám,“ uvádí návštěvnice setkání Květa Vítková. 

Pozvání organizátorů z hornicko-geologické fakulty přijalo na osmdesát sběratelů z celé republiky, Slovenska i Polska. „Z geologického hlediska jsou tady nádherné ukázky minerálů z různých lokalit i ze Slovenska. Tam jejich těžba pomalu ustává a těch hornin se odtamtud dá získat poměrně málo,“ říká Marie Polášková z hornicko-geologické fakulty Vysoké školy báňské v Ostravě. 

Fakulta ale chtěla také ukázat, že je sice jedinou v zemi, která vzdělává budoucí experty na hornictví, ale zaměřuje se i na jiné obory. „To, že jsme u příležitosti dne otevřených dveří uspořádali mineralogické setkání, dokresluje profil fakulty. Ta vychází z přírodních věd, geologie, hornictví, to vše ale dotahuje až do oblasti zpracování odpadů, ekonomiky řízení a podobně,“ uzavírá proděkan hornicko-geologické fakulty Jaroslav Horáček. 

Organizátoři z Vysoké školy báňské zájemcům o mineralogii vzkazují: pokud jste nestihli jarní setkání, neváhejte a přijďte na podzim třináctého října do auly školy.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)