V Moravskoslezském kraji přibudou nové cyklostezky

Ostrava - Přes čtyřicet kilometrů nových cyklostezek přibude v tomto roce v Moravskoslezském kraji. Nejdelší z nich spojí už příští měsíc Krnov a Opavu. Evropské fondy pak v dalších letech podpoří stavbu sedmi nových tras za téměř 90 milionů korun. Například cyklisté z Ostravy budou moci bezpečně dojet až do Poodří.

K oficiálnímu otevření Slezské magistrály už zbývají prakticky jenom formality. Jedna z nejdelších cyklostezek v Moravskoslezském kraji mezi Opavou a Krnovem měří 33 kilometrů a cyklisty odvede z rušné silnice první třídy.

Na nové atraktivní trasy se mohou cyklisté těšit i do budoucna. Během dvou let propojí Ostravu a Poodří dvacetikilometrová cyklostezka za téměř 70 milionů korun. Obce si od jejího otevření slibují kromě příjezdu cyklistů z Ostravy také nové návštěvníky z Polska. „Další cíl je pokračovat dál na jih, ať už na propojení k Baťovu kanálu, tak následně do Rakouska a v neposlední řadě také propojení obcí cyklostezkou, aby mohly naše děti jezdit bezproblémově do školy,“ řekl místopředseda Regionu Poodří Oldřich Usvald.

Regionální rada letos podpořila celkem 7 projektů cyklostezek. Obce či jejich sdružení získaly dotaci ve výši 85 procent nákladů. „S Evropskou komisí jsme se dohodli na financování 100 kilometrů nových cyklistických stezek v Moravskoslezském kraji. Dnes již 80 kilometrů stojí v 28 projektech, které financujeme,“ uvedl ředitel Úřadu regionální rady David Sventek. „Investorem není samotný Moravskoslezský kraj, ale jednotlivé obce, případně svazky obcí, na jejichž území daná cyklostezka leží. A co se týká financování, tak kraj podporuje přípravu projektové dokumentace cyklostezek,“dodal náměstek hejtmana MS kraje Jiří Vzientek.

Větší šanci na peníze mají projekty takzvaných páteřních cyklotras, které propojují okolní kraje či turisticky zajímavé lokality. To je i případ takzvané beskydské cyklodálnice z Ostravy do Ostravice. Ta by měla být hotová v příštím roce.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)