Na jihu Čech je nejvíce nakažených syfilidou

České Budějovice - Na jihu Čech roste počet prostitutek nakažených syfilidou, podle sdružení Rozkoš bez rizika se jich tu vyskytuje nejvíc z celé republiky. Jen za loňský rok tu terénní pracovnice přišly na osm nově nemocných. Tato čísla potvrzují celorepublikový trend. V posledních pěti letech se počet nemocných víc než zdvojnásobil.

Terénní pracovnice navštěvují noční kluby jednou týdně, ženy testují přímo v pokojích. Případnou nákazu odhalí do deseti minut. Podle nich se dají pohlavní choroby na prostituční scéně odhalit jen velmi komplikovaně. Ženy provozující nejstarší řemeslo se totiž přesouvají ze silnic do klubů a privátů, kde podle Moniky Kochlöflové z Rozkoše bez rizika panuje anonymita. „Nejnáročnější je motivovat ženy k tomu, aby dbaly na svoje zdraví,“ dodává.

Podle nejaktuálnějších statistik pracuje čtvrtina z 36 nemocných v celé ČR právě v jihočeském příhraničí. Počet lidí nakažených syfilidou v Česku stoupá, podle lékařů ale nejsou čísla přesná, protože kalkulují jen s těmi, kteří se léčí. Komplikaci v šíření onemocnění představuje i jazyková bariéra žen. Mezi prostitutkami je Češek jen něco málo přes polovinu. Další téměř třetinu poskytovatelek sexuálních služeb tvoří Rumunky a Ukrajinky.

Vstup Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)