Ústečtí policisté mají k dispozici dva nové passaty

Ústí nad Labem – Policistům z Ústeckého kraje budou v boji proti silničním pirátům nově pomáhat speciálně upravené Volkswageny Passat. Strážníci tak mohou snáze kontrolovat a stíhat neukázněné řidiče zejména na objízdných trasách dálnice D8, kde často dochází ke smrtelným nehodám. Podle dopravních policistů si nedostavěná dálnice vybere daň až deset mrtvých ročně.

Proti rychle jedoucím řidičům zatím ústečtí policisté neměli šanci. Předchozí podobné auto, s kterým by mohli silným vozům konkurovat, totiž nechtěně zlikvidovali při předchozím zásahu. „Byl zničen při dopravní nehodě, ke které došlo během výkonu služby,“ řekl vedoucí krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Dvojici passatů, které mohou jet až 300 kilometrů v hodině, neplánují policisté používat jen na jediné dálnici v kraji. Jedna z nejrizikovějších silnic totiž podle policistů vede z Ústí nad Labem do Lovosic. Řidiči po ní objíždějí nedokončenou dálnici D8.

Problém je v tom, že mnohakilometrové kolony se mnozí snaží dohnat a nebezpečným předjížděním zvedají každoroční statistiku mrtvých. Podobná situace je podle policistů i na ostatních objízdných trasách. „Dochází k masivnímu porušování pravidel, zejména rychlosti jízdy. To víme a ten passat právě tam bude nasazován,“ dodal Ušák.

Nová auta se ale policistům budou hodit třeba i při demonstracích, kde dokáží rychle prověřit účastníky. „Každé vozidlo, které ta kamera sejme, vyhodnotí, zda vozidlo není v pátrání, zda je v převodu, jestli má platnou technickou prohlídku,“ dodal vrchní komisař Lukáš Schejba. Při dopravních nehodách zemřelo v kraji v loňském roce 65 lidí.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)