Dočká se Labe nových přístavišť?

Střední Čechy - Lodě, které plují po Labi, nemají na řece dostatečné zázemí. Chybí místa, kde by se dalo bezpečně kotvit nebo doplnit zásoby. Ředitelství vodních cest (ŘVC) přitom lodní turismus bere za jednu ze svých priorit. Proto teď hledá peníze, aby přístavišťe vybudovala.

Před čtyřmi lety byla na břehu řeky v Týnci nad Labem skládka. Podnikateli Josefu Hájkovi se tady podařilo vybudovat moderní marínu. „Když lidé jedou na delší cestu, aby měli zázemí, aby se měli kde vysprchovat, dotočit si vodu,“ vysvětluje Josef Hájek. Na stokilometrovém středočeském úseku Labe je přístaviště v Týnci ale zatím jediným místem, kde vodní turisté kompletní zázemí najdou. Desítky měst, obcí a nejrůznějších spolků se teď snaží o to, aby podobných marín přibývalo.

Podobně jako v Týnci by v budoucnu mohlo vypadat taky přístaviště v Kolíně. Rameno řeky kolem Kmochova ostrova se podařilo vyčistit. Místní občanské sdružení teď chce žádat o dotaci. „Jedná se o novou strategii ŘVC po loňské změně vedení, kdy i tento segment malé plavby začal nabývat na důležitosti,“ říká Jan Bukovský z ŘVC. Příští rok by mohla nová přístavní mola přibýt také v Nymburku nebo Brandýse nad Labem. Projekty se ale teprve připravují, ŘVC teď shání peníze na jejich výstavbu.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)