Netradiční výstava v opavské galerii Cella

Ostrava – V opavské galerii Cella vystavuje jedna z nejvýraznějších severomoravských uměleckých dvojic – Pavel Pernický a Tereza Krainová. Název výstavy, Konzum Nirvána, je odvozen od vývěsního štítu pitoreskního občerstvení uprostřed průmyslové aglomerace.

Hluboký obsah sdělují na výstavě věci tak obyčejné, jako blikající fotografie, xeroxové tisky, grafika retro počítačových her nebo podivná bicí souprava. Výstava prezentuje radikální optimismus a filozofii v diskotékových kulisách. Podle vystavujících umělců lidé vytvářejí stroje, aby jim pomáhaly, a pak se o ně musejí starat. „My vlastně předáváme tu svou energii tomu stroji. On nám za to dává takové ty věty, jako miluji tě, takové ty plané sliby,“ vysvětluje poslání jednoho z exponátů Pavel Pernický. „Toto jsou moje vyšívané obrazy s názvem 'ovládám své emo'. A v podstatě je to o tom, jak své emoce neumím udržet na uzdě,“ přidává svůj názor vystavující Tereza Krainová. „Chceme vystavovat to, co bude nějakým způsobem diváka šokovat, aby nad tím musel přemýšlet a nějak reagovat, ať je to pozitivní, nebo negativní,“ dodává kurátorka Lenka Borovičková.  

Tereza a Pavel jsou známí také jako discotrashové hudební duo Marius Konvoj. Podobně jako řada jejich uměleckých vrstevníků proplouvají různými žánry jako ryby ve vodě. „Prostupování různými žánry se mi jeví jako taková skutečnost,“ uvádí Tereza Krainová. „My vlastně využíváme ty formální prostředky k tomu, abychom ukázali ten obsah,“ uzavírá Pavel Pernický.

Výstava Konzum Nirvána je v Galerii Cella otevřena v pracovních dnech do 18. května.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)