Dostavbu dálnice na Hradec Králové zahájí archeologové

Hradec Králové - Stavba posledního úseku dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové začne v květnu archeologickým průzkumem. Průzkum by měl v prvním úseku stavby trval asi šest měsíců, celý by měl být hotový zhruba do roka. Stavbaři by na dálnici měli začít pracovat v březnu 2013 a vše by mělo být postavené do října 2014.

Dálnice D11 nyní končí několik kilometrů před Hradcem Králové, protože státu se 17 let nedařilo od farmářky Ludmily Havránkové získat potřebné pozemky. Zhruba 1,2 kilometru dálnice je z úseku k hradecké křižovatce u Kuklen postaveno, zbývá dokončit zhruba 2,5 kilometru dálnice. Podle odhadů by dokončení stavby mělo stát zhruba 1,5 miliardy korun.

Archeologický průzkum z hodnotě asi 25 milionů korun provedou odborníci z Muzea východních Čech. Průzkum bude postupovat ve směru stavby od železniční trati Hradec Králové - Chlumec nad Cidlinou směrem k budoucí mimoúrovňové křižovatce u Kuklen. „Průzkum se zaměří přednostně na plochy, které jsou klíčové pro pokračování stavebních prací, tedy zejména mostní konstrukce a přeložky komunikací,“ vysvětlil mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Archeologie
Zdroj: ČT24

Archeologové při průzkumu odkryjí ornici až na geologické podloží, které má jinou strukturu, a jsou v něm proto vidět zahloubené objekty. Ty pak odborníci vyberou po částech a vrstvách a průběžně zdokumentují. Nalezené předměty odvezou k laboratornímu zpracování a uložení do muzea.

Dále má silnice pokračovat až k Polsku 

Podle hejtmana je stavba dálnice D11 pro kraj prioritou. Nyní bude kraj usilovat o to, aby stavba pokračovala dále na Jaroměř a k polským hranicím. Letos má podle královéhradeckého hejtmana Lubomíra France ŘSD na výkupy pozemků v úseku na Jaroměř 100 milionů korun. „Pokud takové částky budou vyčleněné i v roce 2013 a 2014, tak by měl být výkup pozemků až k Jaroměři dokončen a stavba by měla být připravena k realizaci,“ uvedl Franc.

Záležitost získání pozemků pro dostavbu D11 k Hradci Králové stát vyřešil loni v červnu, kdy Havránková přistoupila na prodej své půdy za 90 milionů korun a v listopadu se dohodla s pozemkovým fondem na výměně pozemků za náhradní. Letos svou část malé parcely v trase dálnice státu darovala sestra Havránkové, Jaroslava Štrosová. Podle hejtmana jsou všechny majetkové záležitosti v tomto úseku nyní vyřešené.