Jihomoravští hasiči bojují se dvěma požáry

Brno - Dva rozsáhlé požáry likvidují hasiči na jihu Moravy. Hoří les nedaleko Lomnice u Tišnova, kde zasahuje 14 jednotek hasičů, a louka ve vojenském újezdu Březina u Vyškova, kam vyjelo osm jednotek. Informoval o tom mluvčí hasičů Jaroslav Haid. V Lomnici byla situace rizikovější, oba požáry se ale v dohledné době podaří uhasit.

Jak požáry vznikly, ukáže až vyšetřování. Mohou být výsledkem suchého a teplého počasí. Oheň se rychle na obou místech šířil kvůli silnému větru, uvedl mluvčí. Krátce před 17:00 dostali hasiči plameny na obou místech pod kontrolu tak, aby se dále nešířily. Jejich likvidace ale potrvá hodiny.

Vážnější je situace v Lomnici u Tišnova. Musel tam být vyhlášen třetí, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hasiči si přivolali na pomoc hasičský letoun, který na hořící stromy shazuje vodu. Čerpá ji v Brně.

Podle hasičů je možné, že požár u Lomnice způsobila munice z druhé světové války. Lesní letní požáry jsou v této oblasti poměrně časté. Sovětská armáda tam totiž po druhé světové válce velmi neodborně likvidovala vojenskou munici. Navezla ji na hromady a ty odpálila. Výbuchy nezničily vše. Do okolí byly rozptýleny stovky fosforových střel pro noční použití. Při vyšších teplotách se fosfor zažehne a vzniká lesní požár.

Ministerstvo obrany se škod z požáru újezdu nebojí

U Vyškova hoří asi hektar. Jde o vojenský areál, který je pro veřejnost uzavřen. „Ve vojenských prostorech nejsou požáry neobvyklé, zejména za suchého počasí po střelbách, což bude pravděpodobně příčina i nyní. Vzhledem k tomu, že jde o požár louky, jsou vzniklé škody nulové,“ řekl Jan Pejšek z ministerstva obrany.

Meteorologové dnes vydali varování pro jižní Moravu. Upozornili, že v nadcházejících dnech bude v oblasti suché, teplé a větrné počasí, v němž hrozí rychlé šíření ohně ve volné přírodě. Tím vzniká vysoké nebezpečí požárů.

Vstup Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)