Ústí obnoví svoz hromadného odpadu ve třech městských částech

Ústí nad Labem – Navzdory finanční náročnosti město Ústí nad Labem nakonec obnoví hromadný svoz komunálního odpadu. Ve třech městských obvodech budou moci jednou za rok lidé vynést před dům zbytečné věci, které se jim nevejdou do popelnic. Čtvrtý obvod, tedy centrální část města, ale kvůli odlišným představám vedení nebude svoz využívat. Představitelé Ústí tak mají velké téma k diskuzi.

Zadlužené město tak nakonec našlo peníze na službu, kterou chtělo kvůli vysoké ceně zrušit. Pro obyvatele centra města je ale hromadný svoz komunálního odpadu zatím nemožný. Radní z magistrátu přitom tvrdí, že nejde o diskriminaci. Chtějí prý pouze vyhovět požadavku místnímu starostovi, který má odlišné představy o sběru velkorozměrného odpadu. Centrum města by podle něho mělo službu využívat častěji než jednou za rok.

Dobrý úmysl starosty z centra Ústí ale může skončit na stejném problému, kvůli kterému byl svoz komunálního odpadu ve městě málem definitivně zrušen. „Určitě bych chtěl nechat svážet průběžně, ale nemám na to peníze v rozpočtu,“ přiznává šéf centrální radnice Jan Tvrdík. Podle radních navíc starosta dosud jasně nepředstavil systém, jakým chce pravidelný svoz velkého odpadu organizovat a kolik to bude městskou kasu stát.

Ústečtí radní však podle svých slov nehodlají dopustit, aby na přetahování politiků dopláceli samotní obyvatelé. Šanci na velký úklid prý dostanou – ale zřejmě až na podzim.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)