Hrad Helfštýn má dva nové mosty

Týn nad Bečvou (Přerovsko) – Na středověký hrad Helfštýn se turisté dostanou po dvou nových mostech. Jeden z nich byl dokončen v polovině týdne, druhý až před víkendem. Oba stojí na místech starších mostů, které byly v havarijním stavu a hradní správa je musela nechat strhnout. Kvůli stavbě nových mostů byla také omezena prohlídková trasa, která bude po dokončení prací opět plně zpřístupněna.

Jeden ze stržených a nově postavených mostů vede na palácové nádvoří, druhý překonává hradní příkop a vede k pokladně. Tento most v polovině týdne ještě nebyl dokončen. „Chybí ještě metr plochy a dodělává se zábradlí. I proto se do hradu stále chodí bokem, hotové by to mělo být do víkendu,“ slíbil však kastelán Jan Lauro. Víkendoví návštěvníci tak už nebudou odkázáni na provizorní pokladnu u výpadní branky na druhém nádvoří.

Na špatný stav mostů se podle ředitele přerovského Muzea Komenského, které hrad spravuje, přišlo při pravidelných kontrolách. V jejich dřevěných konstrukcích rostly ničivé houby, v dobrém stavu však nebyly ani ocelové nosníky.

Ukončení stavebních prací se kryje s hlavní akcí letošního jara, která má na Helfštýně proběhnout. Na víkend je připraven závod horských kol, koncert skupiny Charlie Straight, chybět nebudou ani kováři. Za výstavbu nových mostů zaplatila správa hradu 900 tisíc korun.