Šumavská infocentra zahájila letní sezonu

Šumava – Informační střediska správy Národního parku Šumava odstartovala letní sezonu. V provozu jich je devět na celé Šumavě a nabízejí nejen informace o národním parku ale i různé doprovodné programy a speciální expozice. Vloni prošlo všemi zdejšími infocentry 220 tisíc lidí a právě od tohoto údaje se odhaduje celková návštěvnost Šumavy.

Nejnavštěvovanějším informačním střediskem je Kvilda. Loni tu zaznamenali rekordní návštěvnost – přes 75 tisíc lidí, jak upřesnila vedoucí informačního střediska Kvilda Dana Zývalová. Kam jít na výlet, kde jsou nejbližší a nejzajímavější naučné stezky – to jsou nejčastější dotazy návštěvníků prakticky všech informačních středisek. „Turisté pak žádají také praktické informace, jako například ubytovací kapacity nebo doprava po území,“ říká Dana Zývalová.

V každém informačním středisku, jehož provoz stojí správu parku zhruba jeden milion korun ročně, je také expozice. Témata se liší, stejně jako jejich vybavenost. Nejmodernější je v současné době loni rekonstruované informační středisko ve Svinné Ladě. Jedno z nejzajímavějších je pak v Kašperských Horách. Vedoucí informačního střediska Kašperské hory Miroslava Michnová prozradila, že středisko má k dispozici různé interaktivní prvky.

Některá informační střediska lákají nejen na vnitřní, ale také na venkovní expozice, jako například v Kašperských Horách, kde vloni vznikla naučná stezka.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)