Kritických míst na silnici I/43 neubývá

Závist (Blanensko) - Zvlášť nebezpečným místem pro chodce je část silnice I/43, procházející obcí Závist na Blanensku. Tamní obyvatelé mohou závidět lidem v nedalekých Lažanech. Tam už několik let stojí pod frekventovanou silnicí I/43 podchod. Ten je ale uprostřed obce, kde je povolená nejvýše padesátikilometrová rychlost. Většina řidičů ji kvůli časté přítomnosti policejních radarů dodržuje. Takové štěstí v Závisti nemají. Obec leží pod kopcem, odkud se automobily řítí s vyřazenou rychlostí více než devadesátkou. Přejít vozovku v dopravní špičce je takřka nemožné. Značka začátku a konce obce na hlavní silnici chybí.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce od podzimu snížit v tomto úseku povolenou rychlost z 90 na 50 kilometrů v hodině. Zažádala o to tamní radnice, která společnosti předložila i podpůrnou petici s podpisy více než 400 lidí.

Obec patří k nejmenším vesnicím na Blanensku, má 132 obyvatel. Rušné komunikaci I/43 se kvůli častým dopravním nehodám přezdívá silnice smrti a patří k nejrizikovějším na Moravě.

„Na komunikaci leží naše autobusové zastávky. Rodiče mají strach o děti, které jezdí do školy do nedaleké Černé Hory. Musí je každé ráno vyprovázet až na zastávky, aby neskončily pod koly aut,“ řekla starostka Jana Minaříková. Po I/43 projede denně v obou směrech podle dopravních expertů až 20 tisíc automobilů.

Policejní mluvčí Iva Šebková o nejkritičtějších místech (zdroj: ČT24)

Problém by nebyl, kdyby pod silnicí vedl podchod. S jeho vybudováním se počítá již léta. Projekt na jeho výstavbu je hotový od roku 2003. Stát na něj ale nemá peníze. Podle vedení obce se situace asi brzy nezmění. Stavbu podchodu plánovalo ŘSD spojit s vybudováním nového jízdního pruhu před nedalekou Černou Horou, což by stát přišlo asi na 150 milionů korun.

„Nemůžeme čekat, až se dostane i na tento projekt. Proto nyní žádáme snížení rychlosti a zlepšení dopravního značení v obci. Budeme hledat další, méně nákladné způsoby, jak u nás dosáhnout zpomalení dopravy,“ řekla starostka. ŘSD se záměrem souhlasí. Než se podaří zpomalení dopravy schválit v dlouhém správním řízení, potrvá to nejméně do konce října.

Silnice I/43 je postrachem řidičů

Na silnici I/43 si stěžují nejen obyvatelé obcí ležících v jejím bezprostředním okolí. Noční můrou je i pro řidiče. Ti si nemohou nevšimnout křížků, zapálených svíček a květin, které se nacházejí podél silnice. Jen od roku 2006 zaznamenali blanenští policisté na svém úseku 29 úmrtí při dopravních nehodách.

V budoucnu by se novým silničním tahem Brno-Svitavy měla stát rychlostní silnice R43. Její stavba se plánovala již za druhé světové války. Nejsou na ni však také finance. Stát se zahájením prací na této páteřní komunikaci počítá někdy kolem roku 2025.

Přehled kritických míst na silnici I/43

Zvlášť nebezpečným místem je zatáčka nad Černou Horou. Zejména za deště tam hrozí nebezpečí smyku. To se stalo osudným dvěma lidem v osobním automobilu, kteří se v roce 2008 srazili s projíždějící cisternou. Před časem prošla zatáčka úpravou, kdy byla snížena rychlost na 70 km/hodinu a byl zdrsněn povrch vozovky, aby mohla být lépe odváděna voda.

Než vyrostl kruhový objezd u Černé Hory, bylo pro řidiče přijíždějící z vedlejší silnice prakticky nemožné najet na hlavní tah. Přesto ani kruhový objezd nezabránil v loňském roce havárii autobusu, jehož řidič nezvládl jízdu a vyjel z vozovky. Při nehodě naštěstí nebyl nikdo vážněji zraněn.

Mimořádně nebezpečným místem je i horizont, kde se potkává stoupací jízdní pruh s průběžným, a navíc dochází ke stáčení vozovky. Řidiči tam jezdí velmi rychle a nebezpečně předjíždí i v místě, kde je horizont. Mnoho řidičů nerespektuje nejvyšší povolenou rychlost. Loni tam zahynul motorkář, v zimě 2009 čtyři lidé uhořeli při havárii osobního automobilu.

Řidičům přijíždějícím z Boskovic chybí kruhový objezd, který by usnadnil odbočení na hlavní silnici. Problém způsobují kamiony odbočující na Boskovice. Ty brání ve výhledu autům odbočujícím do Brna. Od roku 2008 se tam stalo šest nehod, při kterých zemřeli 3 lidé.