ROP Severozápad hrozí zrušení, chyby jsou i v pardubickém ROP

Ústí nad Labem/Pardubice – O evropské dotace mohou přijít projekty v Karlovarském a Ústeckém kraji, které získaly peníze prostřednictvím Regionálního operačního programu Severozápad. Auditorská firma Deloitte Advisory našla chyby ve 35 projektech, které zkoumala. Hrozí proto i úplné zrušení programu. Podle ředitele dotačního úřadu Pavla Markvarta je však audit nekvalitní a řada výtek neopodstatněná. Audit problematických projektů proběhl také v Pardubickém kraji, místní ROP Severovýchod zřejmě nevyplatí dotace třem projektům.

Ředitel dotačního úřadu ROP Severozápad připustil, že není vyloučen zánik celého jeho programu a následné vracení dotací Evropské unii. To by se mohlo dotknout buď jenom zkoumaných projektů, nebo všech, které kdy od ROP Severozápad dotaci dostaly. Vše záleží na ministerstvu financí, které si audit objednalo. Ačkoli je podle ředitele Markvarta audit nekvalitní, pokud ho ministerstvo přijme, Brusel může program zrušit.

Nejvíce pochybení se týká krajských projektů

Závěry auditu jsou vůči ROP a jeho projektům velmi tvrdé. „U všech nalezl nějaké nedostatky, některé vážnější, jiné méně vážné. Nejvíc nedostatků se týká projektů, které žádaly oba kraje,“ řekl Pavel Markvart. Kromě obou krajů se nejvíce chyb objevilo v posuzování žádostí města Ústí nad Labem. Společnost Deloitte kritizovala například příliš subjektivní pohled hodnotitelů na projekty i účast bývalého ředitele programu Petra Kušnierze v hodnotící komisi. Kušnierz byl zatčen policií a nyní čelí obvinění ze zkorumpovanosti. „Naznačují, že se jedná o systémová pochybení při hodnocení projektů,“ shrnul celkové vyznění auditu současný ředitel Markvart.

Důsledkem auditu tak může být zrušení celého programu. „Návrh zrušte program z toho nevyvozují, ale kdybych já byl úředníkem v Bruselu a dal na slova Deloitte, musel bych o zrušení programu minimálně uvažovat,“ dodal Markvart.

Audit je nekvalitní, neplaťte za něj, doporučuje ředitel

Pavel Markvart však dodal, že za chybný považuje především samotný audit. „Domníváme se, že společnost Deloitte v tomto případě odvedla dost mizernou práci. Je tam spousta školáckých chyb, smíchali třeba dokumentaci ke dvěma různým projektům a rozpor vydávají za chybu. Nejsme bezchybní, ale vytýkají nám chyby, které se nestaly,“ řekl. Poukázal také na kritiku postupů, které byly v době, kdy k nim došlo, povoleny – například losování. Ministerstvo financí, které si audit objednalo po loňském zatčení tehdejšího ředitele Kušnierze, by podle Markvarta mělo výslednou práci odmítnout a raději za ni ani neplatit.

Regionální operační program Severozápad přidělil od roku 2007 v Ústeckém a Karlovarském kraji 14,5 miliardy korun téměř na tisíc projektů. Celkem má k dispozici kolem 19 miliard korun, smlouvy už jsou uzavřeny na 16 miliard korun. V současnosti Evropská unie peníze do programu nedává, jdou prozatím výhradně ze státního rozpočtu.

ROP Severovýchod našel chyby sám, tři projekty mohou přijít o dotace

Další audit projektů, které žádaly o evropské dotace, proběhl v Pardubickém kraji. Už na podzim zastavila Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod vyplácení dotací třem projektům, které podezírala, že zmanipulovaly tendry. Audit, který nechala rada vypracovat, potvrdil, že byly ceny neobvykle vysoké. Hrozí proto, že budou dotace pro podezřelé projekty zcela zrušeny.

Obce ale závěry auditu odmítají a upozorňují, že nebyl příliš konkrétní. Rada proto zřejmě objedná další kontrolu. „Z expertiz plynou pochybnosti o ceně v místě a čase obvyklé, takže v současné době čekáme na vyjádření příjemců dotace a uvažujeme o tom, že necháme zakázky znovu přezkoumat,“ uvedla mluvčí regionální rady Eva Jouklová.

Ohroženo je proplacení dotací na muzeum starokladrubského koně ve Slatiňanech na Chrudimsku, přestavbu veřejného prostranství Kociánka v Ústí nad Orlicí a modernizaci sokolovny v Lukavici na Orlickoústecku.