U Slivice opět padly poslední výstřely druhé světové války

Milín - U památníku Slivice nedaleko Milína na Příbramsku se opět rozezněly výbuchy granátů a střelba z pušek. Členové klubů vojenské historie z celé země si tam připomněli události, které před 67 lety udělaly definitivní tečku za druhou světovou válkou v Evropě. Na rekonstrukci jedné z posledních bitev na starém kontinentu se přijely podívat stovky lidí, které neodradilo ani špatné počasí.

Na poli o rozloze pěti hektarů se strhla válečná vřava. Skutečné události se však odehrály na desítkách kilometrů čtverečních. Podle ředitele Hornického muzea Příbram Josefa Velfla, který rekonstrukci komentoval, je proto obtížné vše zinscenovat tak, jak se to skutečně odehrálo. „V rámci scénáře se to ale musí zvládnout,“ dodal.

Manévry, které začaly náletem na německou kolonu, byly příležitostí k předvedení dobové vojenské techniky - polopásových obrněných transportérů, džípů i motorek; na ruské straně nechyběl tank T-34. „Děláme to, abychom nezapomněli na oběti druhé světové války a abychom vzdali hold těm, kteří padli za svobodu,“ poznamenal Velfl.

Loni se akce musela omezit na statické ukázky vojenské techniky. Na poli, kde se pravidelně pořádá, zemědělci zaseli obilí. Letos se ale připomínka válečných událostí mohla konat v plném rozsahu. „Trochu nás to loni mrzelo, ale místo toho jsme se zúčastnili rekonstrukce bitvy v zámeckých zahradách v Březnici,“ připomněl jeden z aktérů dnešních bojů Jiří Fejfar, který je členem klubu vojenské historie v Plavech.

Akce připomněla poslední bojové události války v Evropě z 11. a 12. května 1945. Ve směru od Prahy a z výcvikového prostoru SS na Sedlčansku se tehdy desetitisíce hitlerovských vojáků snažily dostat na jihozápad do amerického zajetí.

Ve chvíli, kdy vešly v platnost podmínky kapitulace, Němci museli zůstat stát. Aby nepadli do sovětského zajetí, z něhož měli obrovský strach, snažili se probít k Američanům. Ti už nebyli ochotni přebírat další Němce, proto je odrazili a demarkační linii uzavřeli. Německé uskupení uvázlo v tomto prostoru. Proti němu zaútočili vojáci tří ukrajinských frontů Rudé armády, kteří je spolu s Američany sevřeli ze všech stran. První boje začaly dopoledne 11. května mezi Němci a partyzány. Pak do nedaleké Příbrami dorazili Sověti. Bitva, při níž padly stovky vojáků, trvala od odpoledne do třetí hodiny ranní druhého dne.