Ve Strážnici soupeřili nejlepší tanečníci verbuňku

Strážnice - O nejlepšího verbíře, který nejlépe zatančí tradiční verbuňk, se soutěžilo na jednom z největších tuzemských folklorních festivalů ve Strážnici. Jedinečný slovácký tanec je na seznamu světových kulturních fenoménů UNESCO stejně jako třeba španělské flamenco nebo jihoamerické tango.

Od 18. století je verbuňk vzdorem proti vojně, ale taky možností předvést se opačnému pohlaví. Stejně jako zpěv jsou důležité krokové nebo skokové variace. Málokterý tuzemský tanec je tak nabitý emocemi. „Na dvě až tři minuty je tady člověk před několika tisíci lidí. To za ty roky tréninku stojí,“ vysvětloval tanečník ze Starého Města Aleš Rada.

Verbuňk má šest regionálních odnoží. Ve Strážnici soutěží jen ti nejlepší z nejlepších. „Každý region má své cifry, figury, takže toho by se tanečník měl držet,“ řekl člen seniorské poroty Ivan Marčík.

Česko se zápisem na prestižním seznam UNESCO zavázalo udržet verbuňk při životě. To, kolik mužů dnes ve Strážnici zvládalo zpěv i náročný tanec, je snad důvodem k optimismu.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)