Ústí nad Labem má letiště, z něhož se nesmí vzlétnout

Ústí nad Labem - Letištní plochu v Ústí nad Labem začala na místě bývalého dolu budovat skupina nadšenců, v roce 2005 se ze zrekultivovaného území oficiálně stalo letiště. Podnikatelé, kteří postupně skoupili většinu podílů v jejich společenství, se ale licence na jeho provozování dobrovolně vzdal. Podle členů ústeckého aeroklubu, kteří nemohou své vzdušné hobby provozovat, jde o pomstu za to, že nemohli letištní plochu využít na obří solární elektrárnu.

Piloti, kteří si léta budovali ústecké letiště, nyní jen se závistí sledují své kolegy modeláře, kteří tu pouštějí své modely letadel. Své stroje mají ústečtí piloti jen na ozdobu. Doplatili na to, že chtěli mít betonovou letovou dráhu. Proto nechali svou společnost ovládnout podnikatele, který slíbil, že ji nechá zbudovat. Nenechal, svůj podíl prodal a nový majitel o letadla nestojí. „Chtěli jsme létat, ale asi jsme naletěli,“ komentuje situaci Leoš Kukačka z ústeckého aeroklubu.

Ústí je dnes jediným krajským městem, kde nemohou přistávat letadla. Radní tvrdí, že to změnit nemohou, protože jde o soukromý pozemek. Podle platných zákonů by si letiště mohlo pronajmout ministerstvo dopravy. Vlastník ale požadoval vysoké nájemné, pro ministerstvo byla částka nepřijatelná. Podle Miroslava Vršeckého z aeroklubu směřuje celá věc k soudu. Zástupci společnosti, která už nechce na letišti letadla, odmítají spor komentovat.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)