Šumavské autobusy jezdí až na hranice

Kvilda (Prachaticko)/Horská Kvilda (Klatovsko) – Trasa autobusové linky, která prochází srdcem Šumavy v okolí Horské Kvildy, má novou zastávku Bučina. Cestující na ní vystupují z autobusu přímo do Bavorska, kde mohou přestoupit na obdobné autobusy, které jezdí v sousední části parku. Způsob, jakým byla linka prodloužena, však vyvolal i kritiku – místo společné pohraniční zastávky mají autobusy z každé strany hranic vlastní točnu.

Otevřením nové zastávky s točnou přímo na hranicích zkrátila Správa NP a CHKO Šumava cestu zejména pěším turistům, kteří míří do míst, kam jezdí bavorský horský autobus. Dosud museli mezi českou a německou linkou ujít asi kilometr, nyní jsou obě zastávky vedle sebe. „Ocení to hlavně důchodci, kteří nemusí sprintovat mezi dvěma zastávkami,“ podotkl zastupitel Horské Kvildy Jiří Slaba.

Ani prodloužení autobusů do zastávky Bučina však zcela neuspokojilo požadavky vedení Kvildy. „Vznikly vedle sebe dvě točny, dvě asfaltové plochy. Vypadá to jako úspěch, ale je to paradox,“ poukázal starosta Václav Vostradovský.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Společnou zastávku pro autobusy z obou částí Šumavy však nelze postavit kvůli úzkému pohraničnímu mostu, na který se autobusy nevejdou. Jeho výměna nepřipadá v úvahu, protože obě strany chtějí zachovat tradiční podobu pohraničního přechodu. „Na Bučině se dotýkají národní parky v Čechách a Bavorsku a bylo by nežádoucí, kdyby zde byl veřejný provoz,“ uvedl Josef Štemberk ze šumavské správy.

Autobus z Horské Kvildy a Kvildy k hranicím jezdí už sedmnáctým rokem. Přes prodloužení probíhá letošní sezona ve znamení úpadku, většina spojů jede pouze o prázdninách.