Pardubická nemocnice prodala pacientské dluhy vymahačům

Pardubice – Pardubická krajská nemocnice prodala pohledávky svých pacientů soukromé společnosti Zana Invest. Celková výše dlužné částky dosahuje čtyř a půl milionu korun, většinou se jedná o dlouhodobě nesplacené drobnější částky. Společnost začala peníze vymáhat tím způsobem, že bez upomínky krajský soud obeslal 1 500 dlužníků obsílkou, která žádá dluh zaplatit. Např. za čtyři roky nezaplacený třicetikorunový poplatek požaduje více než šest tisíc za náklady na právníka. Postup nemocnice kritizují nejen dotčení pacienti, ale i kraj.

Advokátní kancelář zastupující firmu Zana Invest se brání tím, že agenda spojená s vymáháním dluhů je personálně, časově i finančně velmi náročná. Krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický označil postup nemocnice za chybu. „Žádám o prozkoumání všech pohledávek vůči všem pacientům a osobně nepovažuji formu směnky za ideální právní formu,“ řekl.

Ředitel nemocnice Tomáš Gottwald tvrdí, že prodej pohledávek byl jediným řešením. Zároveň ale uznává, že přísný postup vymáhající firmy nečekal. „Samozřejmě je to nešťastné,“ uvedl a jedním dechem dodal: „Netýká se nemocnice, jakým způsobem naskakují poplatky a úhrady vůči vymahačským firmám.“ Do budoucna ovšem nemocnice dluhy svých pacientů prodávat nebude a bude je vymáhat sama.

Patnáct set pacientů, jichž se vymáhání vysokých částek ze strany Zana Invest týká, nyní čeká, jak ve věci rozhodne soud. „Záleží na rozhodnutí konkrétního soudce,“ uvedla mluvčí královéhradeckého krajského soudu Jana Kliková. „Byly příklady, kdy náklady řízení v podobě odměny advokáta přiznány nebyly.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)