Starostové demonstrují, vláda tvrdí, že požadavky plní

Šluknov - V zámeckém parku ve Šluknově na Děčínsku demonstrují starostové obcí. Podpořilo je asi 270 lidí. Starostům vadí nečinnost vlády ohledně potíží s problémovými obyvateli a vysokou kriminalitou. Podle nich se na Šluknovsku od loňských nepokojů mnoho nezměnilo. Vláda za celý rok neodpověděla na dopisy navrhující konkrétní kroky. „Budeme protestovat proti liknavosti vlády při řešení bezpečnostních a sociálních problémů na Šluknovsku,“ řekl předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska a starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser. Aktivisté na jiném místě ve stejném městě pořádají protest proti kriminalitě a rasismu krajských politiků a starosty zároveň kritizují za svalování veškeré viny za nečinnost na vládu. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva akci starostů označila za politickou kampaň před blížícími se krajskými volbami.

Zoser tvrdí, že se problémy řeší příliš pomalu nebo se neřeší vůbec. Vláda podle něj nereaguje na většinu připomínek. „Neřeší se v současné době zvyšování počtu míst na veřejně prospěšné práce, neřeší se zadlužování sociálně slabých rodin, velmi pomalu se řeší věci související s registrem přestupků, neřeší se novela zákona o odpadech, byť nám to bylo již několikrát slíbeno,“ vyjmenoval Zoser.

Místní obyvatelé podle starosty chtějí lék na svoje problémy. Vláda se podle něj regionu vysmívá. Například vyplácením vysokých nájmů podnikatelům skupujícím byty pro sociálně slabé občany. Nájemné v těchto bytech bývá nepřiměřeně vysoké, za nájemníky je de facto platí sociální úřady a majitelé nemovitostí z nich mají přehnaně vysoké zisky. Již loni byla napjatá situace v regionu příčinou řady násilností, sjížděly se delegace ministrů. Jediným vykonaným opatřením bylo posílení oblasti speciální policejní jednotkou. Pouhá represe však podle starostů není řešením problému.

Chybí ochrana svědků

Podle starosty Starých Křečan Františka Moravce chybí v regionu například zabezpečení ochrany svědků a lidé proto neoznamují trestnou činnost. Podle redaktora časopisu Respekt Adama Šůry, který situaci sleduje, to však není pouze problém Šluknovska. Lidé v České republice podle něj nevidí smysl v nahlašování trestné činnosti.

Vláda se brání a akci starostů označuje za předvolební kampaň

Vláda se proti nařčení, že se téměř nic neřeší, ohrazuje. Podle premiéra Petra Nečase postupně plní všechny předem vytyčené body. Kabinet se podle něj zabývá například problematikou hazardu, drogové kriminality nebo rozdělování sociálních dávek. „Situace v tomto regionu není vládě v žádném případě lhostejná. Naopak kabinet činí řadu kroků na pomoc Šluknovsku, které před rokem sužovaly sociální nepokoje, a to nejen prostřednictvím zmocněnkyně vlády pro lidská práva a Agentury pro sociální začleňování, ale i opatřeními, která přijímají jednotlivé resorty,“ sdělil Nečas v tiskové zprávě.

Zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková k řešení problémů uvedla, že některé postupy nelze urychlit. „Co se týče Centrálního registru přestupků, ministerstvo spravedlnosti dělá maximum a mělo by do konce roku předložit příslušný návrh zákona,“ řekla Šimůnková. Akci starostů zároveň označila za předvolební kampaň. „Bohužel se obávám, že podobných akcí bude teď před volbami přibývat, je to vděčné populistické téma. Považuji to od těchto starostů za nefér, ale zabránit jim v tom nemohu,“ uvedla.

Demonstrovalo se i proti starostům

Sdružení Konexe uspořádalo „protidemonstraci“. Asi desítka lidí se sešla na sídlišti, kde bydlí Romové. Podle spoluorganizátorky akce Romany Vlčkové chtějí chránit obyvatele od možných agresivních útoků v rámci demonstrace starostů. Organizaci zároveň vadí, že vše se svaluje na vládu, a starostové sami tvrdí, že nemají možnosti, jak dál postupovat. Podle organizátorky by měli více spolupracovat s občany z vyloučených lokalit nebo například sami více bojovat proti sběrnám kovů. Jak dodává Moravec, lze sice ze strany starostů omezit provoz sběren, ale musí zde existovat součinnost více složek, aby se problém mohl řešit.

Starostové požadovali tzv. šluknovské desatero

V září 2011 sepsali šluknovští starostové desatero, v němž vyzvali vládu ke konkrétním krokům, které měly napětí zmírnit. Mezi tématy dopisu bylo mimo jiné posílení rozpočtu malých obcí za účelem zvýšení zaměstnanosti, zpřísnění výkupu železa a barevných kovů, zavedení Centrálního rejstříku přestupků, potírání drogové kriminality či motivační rozdělování sociáních dávek.

Schválen byl zatím například loterijní zákon pro regulaci hazardu a pravomoc omezení počtu ubytovaných osob pronajímatelem bytu, navrhnuto bylo svázání výplaty dávek s řádnou docházkou dětí do školy a další novely.

Podle Nečase vláda chystá návrh změny zákona o provozování sázkových her, projednává se také novela zákona o odpadech, protože je žádoucí regulace výkupu odpadu. Na Šluknovsku také působí speciální pořádková jednotka čítající 50 policistů, policie zároveň důsledněji postupuje proti drogové kriminalitě. Výplata dávek pomoci v hmotné nouzi je od ledna ještě více vázána na aktivitu klientů při hledání zaměstnání.