Krkonoše se brání proti sběračům borůvek

Vrchlabí - Do některých oblastí v Krkonošském národním parku je bude ode dneška omezený vstup. Důvodem je snaha správy Krkonošského národního parku (KRNAP) zamezit devastaci krkonošské přírody v souvislosti s masivním sběrem borůvek. Letošní úroda borůvek je ale kvůli jarním mrazům a silným dešťům minimální, takže ochranáři velké problémy s neukázněnými sběrači nečekají.

Omezení vstupu se ale běžných návštěvníků nedotkne, pohyb po turistických cestách a cyklotrasách zůstává bez omezení. „Průchod po turistických cestách, respektive průjezd po cyklostezkách je možný vždy,“ potvrdil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Ten zároveň zdůraznil, že opatření je zaměřené na profesionální sběrače borůvek a strážci národního parku nebudou zasahovat proti lidem, kteří si jen přišli natrhat borůvky na koláč.

Omezení vstupu se týká asi 15 procent celkové rozlohy Krkonošského národního parku. Správa parku dotčené lokality označí v terénu informačními cedulemi v českém a polském jazyce. Lokality s omezeným vstupem jsou v první, druhé i třetí zóně parku, konkrétně jde například o okolí Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory či pramene Labe. Přesné vymezení oblastí mohou lidé najít na úředních deskách jednotlivých měst a obcí na území parku či na webové stránce www.krnap.cz. Omezení bude platit do 15. října.

Ochránci parku omezení vstupu zdůvodňují tím, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, sběrem snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují lokality, na kterých se vyskytují chráněné rostliny.

Správa parku omezení letos vydala již podvanácté. Podle Drahného si tuzemští sběrači na opatření zvykli a respektují ho, problémy jsou spíše se sběrači z Polska. „Největší problémy působí zahraniční sběrači, kteří podnikají nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice,“ uvedl Drahný.

Proti sběračům v Krkonoších vyrazí hlídkovat asi dvě desítky profesionálních strážců přírody. Ti mohou, jako veřejní činitelé, borůvkáře nejen vykázat, ale i ukládat pokuty, které mohou na místě dosáhnout tisíce korun. Pokud ale správce zahájí správní řízení, může neukázněný sběrač zaplatit až deset tisíc korun.