Senioři Olomouckého kraje se mohou těšit na rozsáhlé slevy

Olomouc - Olomoucký kraj dnes oficiálně spustil projekt slevových karet pro seniory, díky nimž budou moci lidé starší 55 let využívat slevy od pěti do 50 procent v oblasti lázeňství, wellness, cestování, vzdělávání, ale třeba i v lékárnách či při spotřebních nákupech. Do projektu, který navazuje na podobnou akci v sousedním Jihomoravském kraji, se zapojilo 241 poskytovatelů v regionu a o senior pas zatím zájem projevilo už téměř tisíc lidí.

„Senioři získají kartičky velikosti běžné platební karty zdarma poštou. Na rozjezd projektu přispěje hejtmanství v prvních dvou letech částkou zhruba 190 000 korun. Peníze půjdou na výrobu a distribuci karet,“ vysvětlil náměstek hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL).

Zhruba dvojnásobnou sumu věnuje na rozjezd projektu koordinátor projektu, společnost Sun Drive z Brna. „Poskytovatelé v regionu mají o projekt zájem, neboť senioři jsou pro ně zajímavou kupní silou. Poskytovatelé nabídnou slevy a my je za to propagujeme v síti senior pasů. Lidé mohou slevy využívat nejen v Olomouckém kraji, ale celkem u 1 693 poskytovatelů v Česku. Ti jsou označeni logem,“ uvedl Jiří Carda ze společnosti Sun Drive.

Podle něj starší senioři v Jihomoravském kraji senior pasy nejčastěji využívají v lékárnách či zdravotnických zařízeních, mladší důchodci je uplatňují hlavně při volnočasových aktivitách.

V Olomouckém kraji je nejvíce poskytovatelů na Olomoucku, nejméně na Prostějovsku. Distribuce karet se uskuteční v srpnu. Zájemci se mohou registrovat na speciální webové stránce, registrační formulář najdou i v krajských novinách.

Podobný projekt už funguje v sousedním Jihomoravském kraji. Právě z jejich zkušeností Krajský úřad Olomouckého kraje vycházel. Senior pasy navážou na obdobný projekt rodinných pasů, který region spustil před čtyřmi lety a je určen pro rodiny s dětmi. Vlastní je 9 000 držitelů, kteří mohou využívat slevy v 581 zařízeních.