Stavbu D8 silničáři po soudním rozhodnutí přerušili

Ústí nad Labem – Stavba dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi skončila. Ředitelství silnic a dálnic muselo práce zastavit, protože ústecký krajský soud ve středu zrušil rozhodnutí krajského úřadu, který zamítl odvolání aktivistů proti stavebnímu povolení. Povolení tak přestalo být pravomocné.

Silničáři doufají, že se stavební stroje do Českého středohoří brzy zase vrátí. Zatím ještě na místě zůstávají, ale už nevytvářejí nové metry dálnice. „Na staveništi budou po přechodnou dobu pokračovat konzervační práce, jejichž účelem je zajistit, aby v důsledku přerušení prací nevznikly žádné ekonomické škody,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Kdy stavba D8 znovu začne, je podle mluvčí Ledvinové především na ústeckém krajském úřadu. Právě ten musí znovu zhodnotit odvolání Sdružení ochránců životního prostředí proti stavebnímu povolení. Původně ho úřad na konci dubna zamítl, aktivisté však přesvědčili soud, že se stížností řádně nezabýval. Krajský úřad musí nově rozhodnout do dvou měsíců.

Úsek přes České středohoří je poslední, který zbývá na dálnici z Prahy do Podkrušnohoří a do severního Německa postavit. Na dostavbu čeká asi 12,7 kilometru, z toho na necelých osmi se pracovalo už od roku 2007, posledních asi pět kilometrů bylo do letošního jara netknutých.